— Det er lite vits å begynne oppryddingen før utslippet er stoppa. Ryddejobben er umulig for bare noen få personer, det er så mye plast at her burde man sette i gang en dugnad med flere lag og organisasjoner, sier Nina Hove.

Fædrelandsvennen omtalte saken første gang i fjor høst, da det ble oppdaget store mengder tynne plastrør i skjærgården rundt Kristiansand. Disse viste seg å komme fra overskuddsmasser av stein ved byggingen av ny cruisekai i Kristiansand. Hove har nå levert en anmeldelse til Agder politidistrikt fordi hun mener utslippet bryter med forurensingsloven.

Kan være gammel plast

Leder i Vest-Agder naturvernforbund, Peder Johan Pedersen mener det er alvorlig hvis det er tilfelle at urene masser fremdeles dumpes i sjøen, men tror at plasten som er nå er funnet, kan være gammel plast som har drevet rundt lenge.

Han er mer kritisk til at utslippet i utgangspunktet kunne skje.

— Slike utslipp er jo skjødesløst og skal ikke forekomme. Plast i naturen er et veldig stort problem. Når det blir malt opp av sol og vind og hav, går det til slutt inn i næringskjeden og blir skadelig også for oss mennesker, forklarer han.

Ute og rydder hver dag

Thomas Granfeldt, assisterende direktør i Kristiansand Havn, forteller at de rydder plast hver dag, og at de har en god plan for å bli kvitt alt.

— De som har vært uheldige har tatt ansvar og er forbredt på at det skal gjøres en større jobb, i alle fall opp mot badesesongen. Vi har en plan for hvordan vi skal trappe dette opp ytterligere nå etter påske, sier Granfeldt.

— Det kan ha vært noen tippinger som har hatt rør i seg, men vi jobber etter en firepunktsliste for å forhindre at flere slike rør havner i sjøen. Det skal ikke være ytterligere masser som blir sendt ut nå, sier Granfeldt.

Han kjenner ikke til at saken er blitt politianmeldt, og har ingen kommentar til anmeldelsen.