Søgne kommune ønsker nemlig at det nye fengselet på Sørlandet plasseres på Toftelandslier, på grensa til Songdalen, opplyser Søgne-rådmann Kim Høyer Holum.

Fra før av har kampen stått mellom seks kommuner på Sørlandet.

— I mai tar Stortinget stilling til plassering av nytt fengsel i Agder. Kommunen har registrert at det er mange andre alternativer som er lansert på Agder, og ønsker nå å vise frem de mulighetene som ligger ved å plassere et fengsel i Søgne. Mandag 9. mars får kommunen mulighet til dette, da stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) kommer på besøk, skriver han i en e-post.

Ellingsen er Stortingets saksordfører i saken.

Har ventet

Videre uttaler Høyer Holum at kommunen til nå har valgt å vente på konkrete planer for fengsel i Agder.

— Kommunen legger til grunn at det er faglige vurderinger som blir vektlagt ved valg av tomt, og mener det er en styrke for landsdelen at man har fått frem flere alternativer å velge mellom.

— Kommunen ønsker å vise frem Toftelandslier i Søgne, et nytt og fremtidig næringsområde på kommunegrensen mot Songdalen. Toftelandslier har en gunstig geografisk plassering, og ligger tett på fasiliteter som kriminalomsorgen mener er viktig med tanke på tomtevalg, heter det fra rådmannen.

300 plasser

I stortingsmeldingen som ble lagt fram før jul går regjeringen inn for at det etableres 650 nye fengselsplasser i Norge, men bare i Agder foreslås det at det bygges et helt nytt med 300 plasser. I tillegg er fengslene i Bergen, Skien, Halden og Åna foreslått utvidet.

Kommunen skal presentere Toftelandslier som fremtidig fengselstomt i kommunestyresalen på mandag.