— Det blir asfaltert fram til der bekken renner under veien fra husmorskolen. Arbeidet på resten av strekningen er innstilt i påvente av kommunens byggesaksbehandling, sier prosjektleder Roger Edvardsen til Fædrelandsvennen.

I februar anslo Edvardsen at veien kunne åpne i april. Nå håper han at det blir før sommeren.

— Det blir ingen åpning i mai, men vi håper det kan skje før sommeren, sier Edvardsen, som er enhetsleder for vann og avløp i Lillesand kommune.

Fem års kamp

Veien mellom Viadukten og Møglestu har vært stengt for biltrafikk siden 2010, etter at veivesenet kom fra til at trafikksikkerheten var for dårlig. Bystyret har besluttet at veien skal gjenåpnes, men sikkerhetskrav og naboprotester har bidratt til en tidkrevende prosess. Nå står deler av veien ferdig, men fredag var det full stopp ved husmorskolen.

Den verneverdige muren til høyre i bildet ligger langs eiendommen til Finn Holmer-Hoven. Han varsler rettslige skritt dersom kommunen går videre med planene om å flytte den. Foto: Erlend Olsbu

Før arbeidet kan starte igjen må det avklares om den verneverdige muren ved husmorskolen skal flyttes eller ikke.

— Vi har søkt om en løsning som er godkjent av Statens vegvesen. Den innebærer at steinmuren blir flyttet og at det etableres to møtelommer, sier Roger Edvardsen.

Har hyret advokat

Den mye omtalte muren går langs eiendommen til Finn Holmer-Hoven. Den tidligere sjefredaktøren i Fædrelandsvennen er en av flere naboer som har kjempet mot en gjenåpning. Holmer-Hoven har protestert kraftig mot at muren, som skal være 1000 år gammel, blir flyttet.

Finn Holmer-Hoven er en av flere naboer som ikke ønsker noen gjenåpning av Møglestuveien. Foto: Erlend Olsbu

— Deler av min eiendom ble ekspropriert av fylkeskommunen i 1985. Avtalen forutsatte at området skulle bevares. Dersom det blir bestemt at muren skal flyttes, forlanger jeg at ekspropriasjonsprosessen blir kjørt på nytt, sier Holmer-Hoven, som har gått sammen med flere naboer om å hyre advokathjelp.

Ordfører Arne Thomassen (H) har støttet Holmer-Hoven i at muren ikke bør flyttes. Arbeidet vil trolig bli tidkrevende og Thomassen mener det ikke er nødvendig med møtelommene som Statens vegvesen krever skal bygges.

Har brukt tre millioner

Mandag skal saken diskuteres i fylkesutvalget, etter at Thomassen ba utvalget om å se på saken. Fylkesrådmann Arild Eielsen anbefaler politikerne om å støtte veivesenets løsning med møtelommer.Veivesenet mener at en løsning uten møtelommer vil kunne føre til at bilister rygger i veibanen eller kjører opp på fortauene for å komme forbi.

Den nedre delen av Møglestuveien er nå ferdig asfaltert. Men foreløpig kommer du ikke spesielt langt. Foto: Erlend Olsbu

Prosjektleder Roger Edvardsen opplyser at kommunen ikke har utarbeidet noen alternativ løsning.

— Vi har søkt om flytting av mur og møtelommer. Men hvis det ikke blir flytting må vi innrette oss etter det og utarbeide alternativer, sier Edvardsen.

Bystyret har bevilget 5,8 millioner kroner til arbeidet med gjenåpning. Ifølge Roger Edvardsen har det foreløpig blitt brukt tre millioner kroner på fortau, gatelys og veiarbeider. Det er samtidig brukt 11,6 millioner til vann- og avløpssanering langs den samme strekningen.