Forsvaret sier det kan bli forsinkelser hvis folk tar seg inn i området når massen graves ut. Da må arbeidet stoppes av hensyn til sikkerheten. Foto: Eivind Kristensen

— Jeg synes det virker overdrevet, og at det er et for stort område som er avstengt. Det er jo ikke noe vårskog igjen her, sier Ellen Hagemann til Fædrelandsvennen.

Vi møter henne og hunden Herman ved Øvre Jegersbergvann - i et av Kristiansands mest brukte turområder. Like bortenfor er veien stengt og bevoktet. Slik skal det være fram til 3. juli da arbeidet med å sanere rundt 22 målved tidligere Gimlemoen skytefelt skal være fullført. På hverdager er et stort område avsperret rundt der oppryddingen foregår.

Først klokka sju er det fri ferdsel, men Hagemann skulle gjerne gått rett fra jobb og ut i løypa.

— Det virker så drastisk, sier hun til en uniformert representant for Forsvaret.

Forsvaret sier det kan bli forsinkelser hvis folk tar seg inn i området når massen graves ut. Da må arbeidet stoppes av hensyn til sikkerheten. Foto: Eivind Kristensen

Har forståelse

Han uttrykker forståelse, men vil ikke ut med navnet sitt eller gi kommentarer til Fædrelandsvennen. I stedet viser han til prosjektleder Harry Hellebust i Forsvarsbygg Skifte eiendom.

— Jeg har full forståelse for at folk som bruker området daglig er oppgitt. Men skulle en person bli skadet eller drept er det én person for mye. Da hadde det blitt mer bråk, sier Hellebust.

Han sier de opplever å bli kontaktet av en del turgåere.

— Det er både positive og negative henvendelser. Men vi er pålagt disse restriksjonene på grunn av Forsvarets bruk av området fra 1950-tallet og til ut på 2000-tallet. Det er brukt både bombekastere og panserverngranater, og når vi skal grave opp forurenset masse kan det ligge igjen granater som kan gå av, selv om området er gjennomsøkt flere ganger, sier Hellebust.

Kartet viser området som skal ryddes med sikkerhetssone. Foto: Skifte Eiendom

— Må grave nå

Så langt er det funnet øvelsesammunisjon og røykgranater. Torsdag begynte arbeidet med å fjerne 10.000 tonn med forurenset masse med en fjernstyrt gravemaskin.

— Kunne dere ha gjort arbeidet på et annet tidspunkt?

— Det er mye masse som skal bort. Vi kan ikke grave når det er frost og er avhengig av at det er mest mulig tørt, sier Hellebust.

- Kan bli et problem

Han sier vaktene som patruljerer stiene møter folk som ikke respekterer ferdselsforbudet.

— Guttene våre sier de treffer på folk som har passert skiltene. Sperringene er til for deres sikkerhet, og det ville være forferdelig trist hvis noen skulle bli skadet, sier Hellebust.

— Er dette et stort problem?

— Ikke foreløpig. Men det kan bli det når vi nå går i gang med å grave ut massene. Kommer det folk inn må vi stoppe opp. Det kan forsinke hele prosessen og påføre oss ekstrakostnader.

- Ikke klagestorm

Kjersti Heisel var torsdag ute på trilletur med lille Ida (11 måneder). På veien fram til sperringen passerte hun løperne i Terrengkarusellen, som også har måttet endre traseen sin.

— Jeg tenker at det er kjipt. Dette skjer på den beste tiden av året, når man skal glede seg over våren, sier Heisel.

Kjersti Heisel på trilletur med lille Ida (11 måneder). – Dette skjer på den beste tiden av året, når man skal glede seg over våren, sier hun. Foto: Eivind Kristensen

Daglig leder i Midt-Agder friluftsråd, Per Svein Holte, har ikke opplevd en storm av klager.

— Det er klart det er noen som synes det er store inngrep. Men slik vi oppfatter det har de aller fleste forståelse for at dette er ting som gjøres. Når Forsvaret blir ferdig blir det enda bedre forhold for turgåere. Dette gjøres jo av sikkerhets- og miljøhensyn, sier Holte.