Fem av de 18 kandidatene sier ja til likekjønnede ekteskap, mens tre kandidater synes spørsmålet er vanskelig og derfor ikke har bestemt seg.

Bispedømmerådets leder, Jan Olav Olsen. Foto: Reidar Kollstad

— Nominasjonskomiteen har gjort en meget god jobb. De har fått fram kandidater med ulike syn og de har sikret bredden. Jeg mener dette speiler holdningene i kirken i Agder og Telemark veldig godt, sier Olsen.Tirsdag la prester i Kristiansand fram forslag til forbønnshandling for likekjønnede ekteskap.

Ulike begrunnelser

Onsdag la Agder bispedømme ut en oversikt (ekstern lenke) over de 18 kandidatene. De har svart på en rekke spørsmål, for eksempel hvilke samfunnsspørsmål de mener kirken bør engasjere seg i, hva kirkemøtet bør fokusere på og hvorfor de engasjerer seg i kirken. På spørsmålet om likekjønnede ekteskap ble de bedt om å svare ja eller nei med begrunnelse.

De fleste på ja-siden begrunner det med at kirken skal være åpen for alle og at fordømmelse av homofilt samliv strider med Jesu kjærlighetsbud. På nei-siden snakkes det mye om bibeltroskap og skapelsen.

Vi er sikret et bispedømmeråd med ulike syn.

Olsen, som ønsker gjenvalg som leder av bispedømmerådet, sier nei til likekjønnede ekteskap og begrunner det med at han mener Bibelen kun godkjenner ekteskap mellom én mann og én kvinne.

— Vi er sikret et bispedømmeråd med ulike syn. Det er viktig for meg, sier Olsen.

Vurderer egen liste

Kjetil Drangsholt lover kamp for å få inn flest mulig ja- folk i bispedømmerådet Foto: Tore-Andre Baardsen, Glenn Frode Thorkildsen

Bispedømmerådsmedlem på sjette året, Kjetil Drangsholt, ønsker også gjenvalg. Han frykter at det blir for få med «det nye» ekteskaps-synet i det kommende bispedømmerådet.Drangsholt og de andre sympatisørene med Åpen folkekirke møtes mandag for å avgjøre om de skal stille egen liste til valget eller godta den fra nominasjonskomiteen.

— Jeg er enig med Olsen i at nominasjonskomiteen har fått fram mangfoldet godt. Listen er i prioritert rekkefølge. Da er nei-folk på de tre første plassen og ja-folk på de to neste, slett ikke verst når man tenker på hvilken landsdel vi befinner oss i. Nå skal vi nøye vurdere hva som vi mener tjener kirken best, sier Drangsholt, som står på femteplass på listen.

Han tror årets kirkevalg vil inspirere til langt sterkere valgkamp enn noen gang før.

— Vi skal i alle fall bidra det vi kan til å fronte kandidater som står for et raust og bredt syn på folkekirken, sier Drangsholt.

Testspørsmål for mange

Øivind Benestad er også bispedømmerådsmedlem på sjette året og ønsker gjenvalg. Benestad er aktiv i Levende folkekirke, som står på den tradisjonelle bibelforståelsen. Han er satt opp på sjetteplass på valglisten.

Øivind Benestad lover kamp for å få inn flest mulig nei-folk i bispedømmerådet Foto: Jon Anders Skau

Benestad er fornøyd med at ti av 18 kandidater til bispedømmerådsvalget sier nei til likekjønnede ekteskap.

Det er mye som er viktig i kirken, men dette er selve testspørsmålet på bibeltroskap ved dette valget

— Vi er heldige i Agder med så mange som sier nei til likekjønnede ekteskap. Det er mye som er viktig i kirken, men dette er selve testspørsmålet på bibeltroskap ved dette valget. Dessuten er det stridsspørsmålet som er viktig for veldig manges fortsatte medlemskap i kirken, sier Benestad.

Han sier at Levende folkekirke i god tid før valget vil gå ut aktivt og råde kirkemedlemmene om hvem de bør stemme på.

LLH ber folk mobilisere

Lene Tønnessen er leder i LLH Sør (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Lene Tønnessen, leder i LLH-Sør. Foto: Tore André Baardsen

— Kandidatene til bispedømmerådet er mye mer akterutseilt og gammeldagse enn medlemmene og folket i kirken er, tror hun.Hun sier at hun er skuffet over at så mange som ti av 18 kandidater sier nei til likekjønnede ekteskap.

— Det er en kraftig endring på gang i kirken, og jeg opplever at medlemmene ute i menighetene er åpne og inkluderende på en annen måte enn ledelsen i kirken er, sier Tønnessen.

Hun er selv kirkemedlem, og hun oppfordrer folk om å forbli medlemmer.

— Nå ønsker jeg at flest mulig stemmer ved høstens valg til bispedømmeråd. De bør kumulere kandidatene som sier ja til likekjønnede ekteskap. Bare slik kan vi skape endring i kirken, sier hun.

Litt om valget

Bispedømmevalg er kompliserte greier. Til høsten skal det velges sju leke medlemmer av bispedømmerådet. Tre velges av menighetsrådene i Agder og Telemark, fire velges av medlemmene.

Når det foreligger én valgliste kan medlemmene kumulere og gi ekstrastemmer til tre personer på valglisten for å endre den prioriterte rekkefølgen på listen. Deretter telles alle personstemmene. Den med flest stemmer velges først.

Foreligger flere lister, må det gjennomføres forholdstallsvalg (som i kommunen). Da telles først hvilken liste som skal ha så og så mange mandater. Deretter fordeles mandatene ut fra personstemmene på hver liste.

Hvis du tror nokså få vil stemme på din sak, vil det lønne seg å støtte én fellesliste hvor ditt syn vil nå fram til en viss grad.

Tror du at du har stor støtte blant velgerne, lønner det seg å lage egen liste, for å vinne flest mulig mandater som så kan bemannes med dine støttespillere.

I tillegg til de sju leke består bispedømmerådet av biskopen, en prest og en annen kirkelig ansatt.

En av Fædrelandsvennens mest leste saker i fjor handlet om kampen Margaret og Helle Knutson Aase hadde for å få giftet seg.