Sent tirsdag kveld var Åpen Folkekirkes valgliste klar — valglista som kan brukes ved høstens kirkevalg av de sørlendinger som vil at kirken skal åpne for vigsel av homofile og lesbiske.

Føler seg lurt

Fædrelandevennen har fått tilgang til lista, og kunne onsdag fortelle lederen for bispedømmets nominasjonskomité, Terje Hærås, at han i løpet av det siste døgnet har mistet fire av de 18 kandidatene fra sin «offisielle» valgliste. De fire har heller takket ja til å stå på Åpen Folkekirkes liste sammen med andre som vil åpne for at homofile kan gifte seg i kirken.

— Kjenner du deg lurt?

- Jeg føler meg lurt, sier leder i nominasjonskomiteen, Terje Hærås. Foto: Dan Riis

— Ja, jeg føler meg lurt når noen først sier ja til nominasjon og deretter trekker seg for å stå på en annen liste, sier Hærås, og legger til:- Vårt oppdrag i nominasjonskomiteen var å arbeide fram ei valgliste som skulle avspeile bredden og virkeligheten i bispedømmet. På den måten skulle lista vår virke samlende. Når disse fire trekker seg, blir dette veldig annerledes og mindre samlende, og vår valgliste har ikke lenger den gode balansen. Dette er beklagelig, sier Terje Hærås.

Har ikke lurt noen

Karen Helene Bøhn Melhus fra Tveit er en av de fire som nå flytter fra den ene til den andre lista.

- Da Åpen Folkekirke senere spurte meg, takket jeg ja til dem for å tydeliggjøre min åpenhet til vigsel av likekjønnede, sier Karen Helene Bøhn Melhus fra Tveit. Foto: Privat

— På en måte kan jeg forstå at Hærås føler seg lurt, men jeg har ikke lurt noen. Da jeg sa meg villig til å stå på den ordinære lista, var det ikke avklart at Åpen Folkekirke skulle stille liste. Da Åpen Folkekirke senere spurte meg, takket jeg ja til dem for å tydeliggjøre min åpenhet til vigsel av likekjønnede, og enda mer for at velgerne skal ha to klare alternativ i høstens kirkevalg. Nå vet de som vil at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken hvilken liste de skal velge, sier Melhus, som studerer til prest vad Menighetsfakultetet.

Sterke ungdomskandidater

Karen Melhus er 19 år. Hun vil inn i bispedømmerådet for å bidra til at flere velger presteyrket, at kirkens ungdomsarbeid styrkes og for at gudstjenestene «skal blomstre».

— Jeg er glad for at vi har fått med oss så sterke ungdomskandidater på Åpen Folkekirkes liste, sier Kjetil Drangsholt, kontaktperson for Åpen Folkekirke i Agder og Telemark.

Fra femte til første

Også Drangsholt har hoppet over til førsteplass på Åpen Folkekirkes liste, fra sin femte plass på den opprinnelige lista fra bispedømmets nominasjonskomité.

- Ingen har lurt noen her, sier Kjetil Drangsholt, kontaktperson for Åpen Folkekirke i Agder og Telemark. Foto: Tore André Baardsen

I mars sa han at «nominasjonskomiteen har fått fram mangfoldet godt». Nå sier han:— Helt siden denne valgordningen ble vedtatt av kirkemøtet, har alle visst at nettopp dette kunne skje. Og risikoen for dette ville vært mindre dersom nominasjonskomiteen liste var bedre balansert, sier Kjetil Drangsholt, og legger til:

— Ingen har lurt noen her.

Uproblematisk

Leder Jan Olav Olsen i valgrådet, som 7. mai skal gjøre den endelige godkjenning av valglista fra Åpen Folkekirke, sier det er uproblematisk med slike skifter som er skjedd her.

— Det er beklagelig at den opprinnelige lista mister den bredde den egentlig hadde, men jeg vil ikke klandre de fire som nå heller ønsker å stå på lista til Åpen Folkekirke, sier Olsen. Han leder i dag bispedømmerådet i Agder og Telemark, og står øverst på bispedømmets valgliste til høstens valg.

Ingen supplering

— Regelverket tillater for øvrig ikke at den opprinnelige valglista suppleres nå. Så nominasjonskomiteens arbeid er avsluttet, sier Jan Olav Olsen.

I tillegg til Drangsholt og Melhus, er det Per Gunnar Disch fra Porsgrunn og Nils Ofstad fra Skien som har forlatt bispedømmets «offisielle» liste til fordel for Åpen Folkekirkes.

Ikke bare én sak

Når kandidatene på Åpen Folkekirkes valgliste presenterer seg selv i det materiell som nå sendes valgrådet, legger de vekt på at de er opptatt av mye mer enn vigsel for likekjønnede:

— Vårt perspektiv går mye lengre enn til dette og til de neste kirkemøtene. Når formelle bånd mellom stat og kirke svekkes, vil vi arbeide for et langvarig sterkt forhold mellom folk og ei åpen folkekirke. Da er vigsel av likekjønnede en av sakene som skal vise dette, sier Kjetil Drangsholt.

Kirkemøte denne uken

Landets elleve bispedømmeråd utgjør Den norske kirkes «storting» Kirkemøtet. Dette årets kirkemøte, som samles i Trondheim 9. - 15. april, har ikke spørsmålet om vigsel av likekjønnede på sakskartet. Men etter høstens kirkevalg - når kirkes storting i 2016 møtes med ny sammensetning - vil dette spørsmålet drøftes. Igjen.