«Prisen gis til Gunnar Stubseid for særlig fortjenestefull innsats ved istandsetting og bevaring avhistoriske gårdsbygninger, også stølsbuer, under gården Lunden i Valle kommune. Han har siden 1995 utført omfattende bygge— og restaureringsarbeid på gården», heter det i begrunnelsen som fylkestinget i Aust-Agder vedtok tirsdag.

Tilpasset

Stubseid var selv ikke til stede i fylkestinget for å motta prisen på 40.000 kroner. Ann-Helen Modum mottok prisen på vegne av familien.

Fylkestinget skriver at «husene er satt godt i stand, nytt bolighus og garasje er godt tilasset miljøet. Flere historiske bygninger, som stolpehus, loft, stall og badstoge er restaurert. Gårdstunet viser i dag hus som var knyttet til et tradisjonelt Setesdalstun«

Stølene

På en av stølene under Lunden er både setebu og høybu restaurert. Setebua har jordgulv og ljore i taket. Det opplyses at stølen er det siste tradisjonelle stølsmiljøet i området, hvor de gamle bygningene ikke er ombygget.

Fylkestinget skriver at « det vurderes det som særlig fortjenestefullt at stølsbuene ikke er flyttet, men godt bevart og fremdeles kan oppleves i sitt opprinnelige stølslandskap.»

Vi har ikke fått tak i Stubseid for kommentar.