— Først skal Grundekjøn avgjøre hva han vil, så kommer nominasjon og valg. Men jeg står ved det jeg sa til NRK Sørlandet torsdag: Ordfører er en spennende og interessant jobb, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Det har skjedd mye i Høyre de siste dagene. Arvid Grundekjøn sier han har fått utallige oppfordringer om å fortsette en periode til. Samtidig vil han vente til over sommeren med å bestemme seg. Eks-ordfører Per Sigurd Sørensen ble tirsdag overraskende valgt som leder av partiets nominasjonskomité. Han har åpent kritisert Grundekjøn, og han tilhører den delen av partiet som heller samarbeider med Ap enn med Frp.

— Er Furre byens neste ordfører?

— Umulig å si. Luksusproblemer er lette å håndtere. Det er bare en fordel for byen og Høyre med flere aktuelle kandidater, sa Sørensen torsdag kveld.

Harald Furre sier barna er blitt store og at han kan tenke seg å drive med politikk igjen, omtrent 15 år etter at han sluttet som gruppeleder for Høyre i Kristiansand bystyre. Den gang var han Bjørg Walleviks kronprins.

Avviser ikke

Han har tidligere svart nei når han er blitt spurt om å være partiets ordførerkandidat. Nå sier han ikke nei lenger:

— Er du Kristiansands neste ordfører, Furre?

— Altfor tidlig å spekulere i. Nå skal altså Grundekjøn svare først, og så kommer nominasjonen. Så tar vi det derfra, sier Furre.

NRK spurte Furre om han mener Grundekjøn bør fortsette. Da svarte han:

— Det må han først og fremst tenke gjennom og vurdere selv. Men det er ingen tvil om at det hadde vært en kvalitet å ha en ordfører i Kristiansand som sitter i mer en fire år.

Samtidig sa Furre om seg selv:

— Jeg har sagt mange ganger at politikk er en bransje der det er vanskelig å drive karriereplanlegging i. En skal alltid holde mulighetene åpne og ikke lukke dørene før det er nødvendig.

Fylkesleder-styr

En annen dør handler om fylkesledervervet i Vest-Agder. Furre offentliggjorde torsdag at han ønsker dette vervet. Men torsdag kveld endte det med tap, i alle fall foreløpig. Valgkomiteen innstiller i stedet Kristiansands Harald Andersen til å overta etter Ole Guttorm Ihme.

— Jeg fikk et spørsmål fra valgkomiteens leder og svarte ja. Men jeg er vel ikke så kjent lenger. Andersen er en dyktig fyr, sier Furre. Han hadde gledet seg til å ta plass i partiets sentralstyre og jobbe for Sørlandet inn mot det største regjeringspartiet.

Solveig Nordkvist ledet valgkomiteen og sier:

— Furre er en god kandidat. Men vi hadde flere kandidater. Andersen ble valgt. Dette har ikke vært rotete. Vi har spurt flere, men valgt én.

Fylkesårsmøtet holdes 7. og 8. februar. Nordkvist er ikke fremmed for at det kan komme benkeforslag. Det har skjedd før. Harald Andersen utfordret for to år siden Ole Guttorm Ihme om fylkesledervervet, men trakk seg like før valget. Andersen er onkel til Peter Gitmark som alle trodde skulle lede nominasjonskomiteen i Kristiansand, inntil Sørensen kom på banen.