Etter en elendig førsteomgang på Ullevaal, hevet Norge seg utover i annenomgangen. Men verken Pål André Helland, Håvard Nordtveit eller landslagsdebutant Adama Diomande scoret på gode sjanser. Og da stopper Even Hovland headet i stolpen alene med keeper fire minutter før slutt, oppsummerte det kvelden.

Dermed rotet Per-Mathias Høgmos lag borte to poeng hjemme mot et lag som i kvaliksammenheng sto med tolv strake tap. Samtidig vant Bulgaria 1-0 borte mot Malta. Dermed er Norge igjen i småtrøbbel når det gjelder omspill om EM-tur. Topplagene Italia og Kroatia venter i høst, i tillegg til jumbo Malta.

Etter seks av ti kamper i kvaliken, står Norge med ti poeng, Bulgaria med åtte. Neste utfordring for Norge er nettopp Bulgaria i Sofia (3. september). Den kampen vil trolig langt på vei avgjøre om Norge klarer å sikre omspill i en kvalifisering hvor vi er i ferd med å havne i trøbbel for alvor.

Høgmo tok grep tidlig i annen omgang. Spesielt den norske midtbanen hadde vært passiv. Dermed ble kaptein Per Ciljan Skjelbred igjen ofret. Helland kom inn samtidig som Martin Ødegaard, som lenge var anonym ute på høyrekanten, ble flyttet over i en mer sentral rolle ute mot venstre. Det samme virkelig fart på Norges offensive spill.

Etter 64 minutter burde Helland scoret sitt første A-landslagsmål. Rosenborg-spilleren ble elegant spilt gjennom av Ødegaard, men skjøt over med venstrefoten. Det var den første virkelig store sjansen Norge skapte, men den ble rotet vekk. Det samme skjedde da Håvard Nordtveit skjøt fra 16 meter etter 74 minutter. Via en motspiller ble det corner, ikke mål. Adama Diomande fikk sin debut elleve minutter før slutt, og var nær å krige inn 1-0 umiddelbart, men ble stoppet av Aserbajdsjans keeper Kamran Agajev. (©NTB)