— Man må bruke fornuften når man skal ut å kjøre denne, sier Guttorm Vatland.

Han burde vite. Sammen med Erik Tesaker har han bygd om gråtassen til å bli en skikkelig heftig doning. Med en illsint V12 motor, innehar Gråtass ikke mindre enn 350 hestekrefter. Det gjør den like rask som en ganske sprek motorsykkel, ifølge Vatland.

Bli med på kjøretur i videoen øverst i saken!

Skal skaffe kjettinger

I utgangspunktet er ikke traktoren kjørbar på vinterføre ennå.

Erik Tesaker og Guttorm Vatland i oktober 2012, da Fædrelandsvennen for første gang omtalte Gråtassen med 350 hestekrefter. Foto: Jon Anders Skau

— Det er nokså farlig å kjøre traktor på slikt vinterføre når vi ikke har kjettinger på hjulene, men vi jobber med å få laget noen som passer, sier han.Det vanlige for en Gråtass er 24-25 hestekrefter. Ideen om å bygge traktoren kom da han og noen kamerater var på tur til Skagen. Der møtte de en kompisgjeng fra Larvik, som hadde med seg en lik traktor med en V8-motor. Da tenkte kompisgjengen fra Lyngdal at dette måtte de slå.

Vatland sier de ikke har målt noen topphastighet på traktoren, og forteller at det ikke er en traktor man kjører lenge.

Brukt som julepynt

— Den kjører på ganske høyt turtall, så man kan ikke kjøre veldig lenge med den. Det er jo bare for gøy, og nå har den blitt brukt som julepynt, sier han.

- Julepynt?

— Ja, den har stått ved Meierigården i Lyngdal som juledekorasjon. Den brukes ikke så mye til snømåking, eller i det hele tatt. Den er kun for moro skyld, sier Vatland.

Bli med på kjøretur i videoen øverst i saken!