STAVANGER: En stavangerman (49) er i tingretten dømt til ett års fengsel for å ha forsøkt å innføre et stort antall narkotiske tabletter til landet, skriver Aftenbladet. Juridisk heter det at forsøket mislyktes da det viste seg at tablettene mannen hadde tatt med seg fra Thailand, slett ikke inneholdt narkotika.

Skulle selges

Sammen med en kamerat kjøpte mannen det han trodde var «blå valium» på et apotek i Thailand for 4-5000 kroner. To uker senere reiste de to til København og videre med forskjellige transportmidler til Norge.

Da 49-åringen ble kontrollert av politiet på jernbanestasjonen i Kristiansand, og tablettene ble beslaglagt, tilsto han umiddelbart.

Mannen forklarte at tablettene skulle selges til en pris på mellom 10 og 20 kroner og at inntektene skulle deles mellom ham og kameraten.

Grovt

I tilståelsesdommen skriver tingrettsdommer Tor Christian Carlsen at det ikke er tvil om at overtredelsen er grov. Dommeren peker på det store antallet tabletter, og at målet var å spre disse i markedet for å tjene penger. Dette mener dommeren at trekker i straffskjerpende retning.

Videre pekes det på at 49-åringen så sent som i 2012 ble bøtelagt for et liknende forhold.

I formildende retning legger retten stor vekt på at tablettene faktisk ikke inneholdt narkotika, og at det derfor ikke var reell spredningsfare. Mannens uforbeholdne tilståelse er også et formildende moment i saken.

Retten peker på at det har gått noe tid før saken kom til doms. Innførselen av tablettene fant sted i november 2012. «Selv om den (saken, red.anm.) etter en samlet vurdering ikke har blitt gammel før den pådømmes, og analyse var nødvendig og slo ut til siktedes gunst, får det en viss betydning i formildende retning at den, med raskere saksbehandling hos Kripos, kunne ha vært pådømt før», skriver Carlsen i tilståelsesdommen.

Må sone

Mens aktor la ned påstand om at 49-åringen dømmes til ett års fengsel, la mannens forsvarer ned påstand om at hans klient måtte anses på mildeste måte og at samfunnsstraff kunne benyttes.

Retten viser imidlertid til at det ved grov narkotikakriminalitet, også på forsøksstadiet, må foreligge klare og sterke rehabiliteringshensyn eller andre spesielle og tungtveiende grunner før det er riktig å bruke samfunnsstraff.

Slike hensyn finner ikke retten i denne saken. Dermed dømmes stavangermannen til ett års fengsel.