Han er veldig lei seg for det som har skjedd, men erkjenner ikke straffskyld:

— Jeg er veldig fortvilet for hennes del, sier han i retten.

Ifølge tiltalen skal 48-åringen rundt klokka 07 om morgenen 31. juli i fjor ha forsøkt å ta livet av ekskona. Han skal ha helt bensin over henne og i soverommet, og deretter tent på med en lighter.

Dette skjedde på familiehytta på Matkroni i Evje og Hornnes. Deres to mindreårige døtre så hele eller deler av det angivelige drapsforsøket.

Fredag fortsatte rettssaken med hans egen forklaring.

— Har du noen forklaring på hvordan brannen oppstod? spør tingrettsdommer Knut Otterbech.

— Nei, jeg har ikke noe forklaring på hvordan den oppstod, men det er klart at den bensinkanna skulle jeg ikke ha gått rundt med. Det er ikke første gang jeg går rundt med ei benisnkanne.

- Var livredd

Han sier han ikke kan huske å ha gått inn på soverommet til ekskona, men sier det bare kan ha vært han som har gjort det. Dette ble klart for ham da han kom til seg selv etter at han var arrestert.

— Hva tenkte du når du gjorde dette?

— Jeg kan bare tenke meg til det: Jeg var livredd for at noen skulle ta livet mitt.

Han mener ikke det var noen grunn for å være redd for ekskona og barna. Hvem han mente var etter ham, er uklart.

— Mener du at du var psykotisk den kvelden og natta?

— Ja, jeg mener det. I ettertid har jeg sett at det ikke er normalt å dra på ei bensinkanne.

- Lite søvn

Han mener han også har vært psykotisk før, i forbindelse med tidligere branntilløp hjemme hos han selv. Årsaken til at han blir psykotisk mener han er:

— Først og fremst lite søvn, og redsel og rus, sier han.

Han antyder at han ikke hadde sovet på tre-fire dager før brannen.

Basketak

I retten torsdag forklarte ekskona:

— Jeg våknet av at han helte bensin over meg og senga. Jeg skjønte ikke hva som skjedde, og satte meg opp. Så ble jeg livredd, sa hun,

Det ble en kamp om kanna som han ifølge henne vant. Hun sier han fortsatte med å helle bensin over henne og tente på med en lighter.

Tiltalte mener bensinen først kom ut av kanna i basketaket med kona. Han avviser å ha helt bensinen over henne med vilje.

Han sier han husker veldig godt at det tok fyr, som en eksplosjon, men mener han ikke selv tente på. I stedet peker han på andre kilder:

— Det eneste logiske jeg kan tenke meg er gassflammen fra kjøleskapet på kjøkkenet eller en stikkontakt på soverommet, sier han.

Politiets krimtekniker har konkludert med at brannens arnested var ved senga til ekskona og at brannen ble tent med åpen ild, som en lighter

Mye psykiatri

Tiltalte forklarer at ekskona og barna kom til Norge etter et opphold i utlandet i fjor sommer. Han inviterte dem opp til hytta. De var der rundt en måned. Han sov i stua.

— Vi koste oss og badet, sier han.

Han forklarer om en rekke innleggelser i psykiatrien - på tvang og frivillig - og om omfattende rusmisbruk i mange år. Problemene skal ha satt fart etter at han ble utsatt for en voldshendelse på Torvet i Kristiansand i 2003. — Etter det gikk alt nedover, forklarer han i retten.

Forsvarer Henrik Bliksrud har opplyst at det var hans råd at tiltalte skulle nekte straffskyld. Dette henger sammen med at han mener det er tvil om tiltalte var tilregnelig og kan dømmes.

— Handlingen er så grensesprengende og aparte at det i seg selv indikerer at det er snakk om et sykdomstilfelle, har Bliksrud sagt til Fædrelandsvennen.

Psykiaterne Gunnar Johannessen og Magne Tauler har imidlertid konkludert med at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet og heller ikke på tidspunktet for undersøkelsen.

Der er likevel vanlig at sakkyndige konkluderer endelig etter endt bevisførsel.