-Vi får totalt sett inn 83 skuter til byen. Det har aldri vært så mange store skuter, A-skuter, på et Tall Ships Races-arrangement før, hele 32 stykker. Det er ny rekord, forteller Marianne Tronstad.

Onsdag morgen orienterte Tronstad og Bjarne Ugland formannskapet i Kristiansand kommune om programmet til Tall Ships Races 2015, som arrangeres i Kristiansand fra 25. juli til 28. juli. De to er prosjektledere i arrangementskomiteen.

Spesialinvitasjon

Målet er å arrangere folkefest i byen, for alle grupper mennesker.

Marianne Tronstad og Bjarne Ugland fra arrangementskomiteen i Tall Ships Races 2015 informerte onsdag morgen formannskapet i Kristiansand om årets Tall Ships Races-program. Foto: Tormod Flem Vegge

-Da vi evaluerte Tall Ships Races i 2010, spurte vi oss selv om dette ble et arrangement for alle. Nå ønsker vi å prioritere barn og ungdom som har fysiske og psykiske utfordringer, forteller Ugland.

Ifølge ham vil mellom 200 og 300 barn og unge, inkludert ledsagere, få en spesialinvitasjon. Disse skal inviteres på en seiltur i en av seilskutene, der de får servering og underholdning.

-Vi ønsker å gi dem en opplevelse som de husker, poengterer Tronstad.

Også innvandrergrupper får oppmerksomhet under arrangementet. Representanter fra de seks største innvandrergruppene i Kristiansand er inviterte til å presentere sin kultur og sin mat under arrangementer. Gruppene skal være stasjonert på de tre store, norske seilskutene, og skal møte besøkende der.

Vil profilere næringslivet

En av hensiktene med arrangementet, er å profilere byen Kristiansand og Sørlandet.

-Vi ønsker å vise fram næringslivet i Kristiansand overfor blant andre et ambassadørkorps fra ambassadene i Oslo. Vi har invitert ambassadører som har skute fra sitt land i Kristiansand under Tall Ships Races. Vi skal ta ambassadørene og representantene fra næringslivet med på en seks timer lang seiltur med fullriggeren Sørlandet. Under turen får lokale bedrifter presentere seg selv, forteller Ugland.

Rydder konteinerhavna

Konteinerhavna i Kristiansand skal ryddes for konteinere, for å gi plass til arrangementet. Noen av skipene må fortøyes to og to sammen. Lektere er leid inn for å skape ekstra kaiplass.

I 2010 var det offisielle besøkstallet for Tall Ships Races rundt 400.000 besøkende. Målet i år er å tilstrekke seg enda flere mennesker.

-Vi håper på minimum 500.000 besøkende. Vi forventer større besøk enn sist, det har vært målsettingen, sier Tronstad.

25 millioner kroner

Arrangementet blir finansiert av Kristiansand kommune og private sponsorer. Det hele har en kostnad på 25 millioner kroner. Kommunen skal bidra med rundt åtte millioner kroner, samt offentlige tjenester fra kommunale sektorer, mens sponsorer skal bidra med 10-12 millioner kroner i form av økonomi, varer og tjenester.

Ifølge arrangementskomiteen ser det ut som budsjettet allerede nå går i balanse, hvis det ikke skjer uforutsette kostnadssprekker.

Arrangementet er gratis for publikum, og blir realisert gjennom frivillig innsats fra rundt 200 mennesker.