— Vi fikk beskjed om at alt skulle være ferdig 15. desember. Så ble siste frist 31. mars, og jeg har gledet meg i seks måneder til å flytte inn. Dette er bare veldig kjedelig og frustrerende, sier innflytter Mona Thoresen til Fædrelandsvennen.

Tirsdag var det overtakelse for flere av leilighetene i prosjektet ved togstasjonen på Nodeland, men problemene sto i kø.

Her er bare noen av klagene fra de fortvilte leilighetseierne:

• Flere av beboerne hadde hørt fra ansvarlig megler at det ikke forelå brukstillatelse, og hadde fått beskjed om at de ikke kunne sove over i leilighetene. Noen hadde fått tilbud om å tilbringe natten på hotell, mens andre ikke hadde fått tilbudet.

• Strømmen virket ikke, og flere hadde da installert kjøleskap og fryser, og fylt det med mat. Leilighetene var mørklagt.

• Heisen virket ikke, og flyttelass måtte bæres opp i fjerde etasje, for dem som bodde der.

• Selve bygget var ikke ferdigstilt, med løse trappeheller, elektriske koblinger som gjensto, og graving og anleggsarbeid på tomta rundt. Boligblokken fremstår som en byggeplass.

Uteområdet fremstår fortsatt som en byggeplass. Mye av arbeidet rundt bygget gjenstår, også gravearbeid. Det slår også Songdalen kommune fast. Foto: Henrik Ihme

— Hadde gledet meg

Prosjektet Solsiden Bopark inneholder 20 leiligheter med parkeringsplass i kjelleren. Prisen på de fleste leilighetene er rundt to millioner kroner.

— Jeg overtok og fikk nøkkelen i dag. Men det skulle ikke vært lov å slippe folk inn her. Godkjent er det i alle fall ikke ennå, sier Mona Thoresen.

Det er ikke lov å bo der nå. Det kommer minst til å ta to uker før vi kan vurdere innflytting ved en midlertidig brukstillatelse. - Hvorfor tok du i mot nøkkelen? Angrer du på det?

— Jeg vet ikke, Jeg hadde gledet meg sånn til å flytte inn, svarer hun.

Hun hadde da, med hjelp fra venner, båret inn flyttelasset, og holdt på å rigge seg til i leiligheten. En leilighet hun hadde fått høre fra megler at hun ikke kunne sove over i.

— Selve leiligheten ser grei ut, men jeg har allerede funnet en sprukket flis ute. Og parketten har løsnet i skøytene. Det er ikke bra, sier hun.

Ikke sove

Fædrelandsvennen snakket med flere av beboerne, etter å ha fått tips om at alt ikke var på stell under innflyttingen. Flere var frustrerte, og fulle av spørsmål, ettersom det ble sagt at leilighetene ikke var godkjente av kommunen, og man ikke kunne sove over i dem.

Men få ville ha navnet sitt i avisa, ettersom de ikke ønsker et dårlig forhold med utbygger.

— Det er 12 måneder siden jeg kjøpte, og det var et sjokk å komme i dag. Det er kaos, sa en beboer.

Magne Moy hjalp en venninne med innflyttingen. Han var oppgitt på hennes vegne, og mente at alt for mye gjensto av arbeid på boligprosjektet. Foto: Henrik Ihme

Datteren var med for å hjelpe.— Vi spurte om hun kunne bo her, og megleren sa at det var greit, så lenge hun ikke sov her, forteller hun.

Magne Moy hjalp en annen av innflytterne. Han var oppgitt.

— Her skal hun bo på en byggeplass, det er jo helt krise. Det er ingen heis, ingen strøm. Og vi kom ikke inn med bilen, så vi måtte bære flyttelasset 150 meter.

Ingen kommentar

I salgsoppgaven for prosjektet heter det at boligprosjektet Solsiden Bopark eies av SF-Eiendom AS.

Bak dette selskapet står Tom Rune Stedal som daglig leder, og Runar Flatland som varamedlem. Stedal står også som styreleder for Solsiden Bopark 3, mens Flatland er styremedlem.

Fædrelandsvennen var i kontakt med Flatland over telefon tirsdag kveld.

— Alle spørsmål må du ta med daglig leder, var alt han ville si.

Fædrelandsvennen forsøkte gjentatte ganger tirsdag kveld og onsdag formiddag å komme i kontakt med Stedal, uten hell.

- Ikke tillatelse

Avdelingsleder for Ressurs- og arealavdelingen i Songdalen kommune, Arne Kjell Brunes, sier følgende.

Mona Thoresen hadde ikke rukket en grundig befaring av leiligheten. Men på terrassen fant hun en sprukket flis. Foto: Henrik Ihme

— Etter det jeg vet er det ikke gitt verken brukstillatelse eller ferdigattest til dette bygget. Jeg har ikke vært på jobb i dag, men etter det jeg kjenner til så er heller ikke alle igangsettingstillatelsene gitt.- Jeg tror fortsatt det er mangler med overvannssystemet, sier han.

- Kan man flytte inn i en bolig som mangler disse godkjenningene?

— Nei, der kan man ikke bo, sier han, og viser videre til saksbehandler Harald Anders Sørlien.

Befaring

Sørlien var på befaring på stedet tirsdag formiddag, sammen med tekniske sjef og Runar Flatland.

— Vi så over bygget, og tiltakshaver får ikke brukstillatelse før en del ting har blitt ordnet opp i. Da vi var der ble det ikke opplyst at folk skulle flytte inn, og vi kunne heller ikke se noen, sier han.

- I dag fremstår stedet som en anleggsområde, og kan ikke overføres til kjøperne slik det er i dag. Vi gir heller ikke midlertidig brukstillatelse før en flomvei er opprettet, og området ikke lenger er en byggeplass, sier han.

Sørlien sier også at de gjorde det klart overfor utbygger at det ikke kunne gis brukstillatelse.

— Nå må vi ta saken videre. Vi har også sendt brev til utbygger om dette, der det også er varslet overtredelsesgebyr på grunn av flomveien, og at det er bygget videre uten at den er ferdigstilt, sier han, og fortsetter:

— Det er ikke lov å bo der nå. Det kommer minst til å ta to uker før vi kan vurdere innflytting ved en midlertidig brukstillatelse.

Flere flyttet inn i leilighetene torsdag. Det selv om kommunen sier at det ikke er gitt brukstillatelse, eller ferdigattest på bygget. Foto: Henrik Ihme

— Kjedelig så klart

Eiendomsmegler Erik Stensland ved Stray & Co Eiendomsmegling sier beboerne ikke kan ta boligene i bruk.

— De kan ikke ta boligen i bruk, og det ble alle informert om. De som hadde tenkt å flytte inn i løpet av påska, fikk beskjed at de kunne bo på hotell på utbyggers regning. Noen sov over på Hotel Norge, og var fornøyd med det, sier Stensland til Fædrelandsvennen.

- Det var ikke alle som hadde fått den beskjeden?

— Jeg var rundt om samtlige og informerte om det, sier Stensland.

- Hvordan synes du prosjektet fremstår?

— Det er ikke ferdig, og det informerte vi om. Det er utbyggers ansvar. Det er alltid kjedelig når slikt skjer og det er kaotisk, men utbygger gjør det beste han kan for å få det ferdig.

- Burde ikke beboerne fått beskjed i forkant?

— Det må du ta med utbygger. Når de blir innflyttingsklare må han også svare på, sier han.

Stensland opplyser at 18 av de 20 leilighetene er solgt, og at 11 ble overtatt tirsdag.