— Dersom ikke den økonomiske situasjonen forandrer seg kraftig fremover, vil styret i Sørlandet sykehus bli nødt til å ta en ny diskusjon om funksjonsfordeling mellom sykehusene, sier økonomidirektør Per Bertil Qvarnstrøm.

Og han har ingen informasjon som tyder på at sykehusøkonomien vil bli bedre. Når han legger fram forslag til langtidsbudsjett for styret i Sørlandet sykehus neste onsdag, ser han en rekke, store utfordringer.

For befolkningsveksten på Sørlandet er større enn økningen i overføringer. Dessuten mister sykehuset 45 millioner kroner i året som Agder-kommunene får til å opprette 40 nye øyeblikkelig-hjelp senger.

— Antall pasienter som sendes til oss, vil ikke bli færre med de øyeblikkelig-hjelp sengene. De vil bare gi et bedre tilbud til folk i kommunene, sier Qvarnstrøm.

31 millioner kroner i året har sykehuset mistet til kommunene for at de raskere skal overta ferdigbehandlede pasienter. Men det har heller ikke redusert utgiftene, i følge Qvarnstrøm.

— Samhandlingsreformen er blitt en dyr øvelse for sykehuset, sier han.

Samtidig ser han utgifter til såkalte høykostmedisiner og pasientreiser eksplodere.

Derfor mener han sykehusstyret vil bli tvunget til å se på funksjonsfordelingene igjen.

— Vi har i dag over 30 vaktordninger med leger, og disse vil i fremtiden lite sannsynlig være bærekraftige verken faglig og økonomisk, sier Qvarnstrøm.