Det sier Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) som ser med forventing fram mot reformprosessen som nå sparkes i gang av kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

At fylkeskommunen kan gå med i dragsuget hvis 428 kommuner reduseres til en fjerdedel, sørger han slett ikke over:

— Jeg er helt overbevist om at vi må velge en forvaltningsstruktur som ikke er basert på situasjonen i dag, men tilpasset fremtidens tjenester. En omfattende reform er helt nødvendig, og avhengig av størrelsen på de nye kommunene, må vi også se på forvaltningsnivået som i dag ligger mellom stat og kommune, sier fylkesordføreren.

Videregående opplæring

— Den største utfordringen er å ivareta ansvaret for videregående opplæring. Det er det mest kritiske parameteret, og sier noe om hvor stor hver enkelt kommune bør være, sier Lund.

— I dag er videregående opplæring fylkeskommunens viktigste oppgave, og dersom den skal overføres til kommuner som skal være i stand til å gi et like godt tilbud som oss, sier det noe om størrelsen kommunene bør ha. Videre må de kunne håndtere tjenester som regionalutvikling, kultur, kollektivtransport og tannhelse.

— Så fylkeskommunen blir overflødig?

— Oppgavene blir ikke overflødige, men dersom kommunene blir sterke nok til å overta slike oppgaver, er det ikke behov for dette forvaltningsnivået, sier Lund.

Hvor mange kommuner reformen bør resultere i er ikke nevnt i opplegget Sanner har skissert. Frp har tidligere gått ut med at 100 kommuner bør være et mål, og Lund sier det virker fornuftig.

Ny storkommune

Bjørgulf S. Lund foreslo allerede for et år siden å slå sammen kommunene Arendal, Grimstad og Froland, og det mener han fortsatt er en god idé:

— Ja, det er en veldig god idé. Det er tre vekstkommuner som hver for seg utarbeider areal- og kommuneplaner som ikke korresponderer med hverandre, og som påfører oss helt unødvendige logistikkproblemer. Kristiansand er en suksess, og jeg mener vi bør lage flere suksesser og lokomotiver. Arendal, Grimstad og Froland kunne blitt et slikt lokomotiv som kan være med på å utvikle Agderbyen, mener Lund.

Den tidligere Valle-ordføreren er spent på om regjeringen lykkes med å skape en kommunereform, 50 år etter den forrige.

— Sanner gjør noe veldig riktig med å ville skaffe seg et bredt politisk fundament. Det er viktig å få til en skikkelig reform, ikke en som bare pirker bort i den eksisterende strukturen.

Mulig tvang

— Tror du det må brukes tvang?

— Det kan bli nødvendig, men jeg håper at det kan brukes positive virkemidler først. På Høyres landsmøte foreslo jeg å lokke med å innfri deler av kommunenes gjeld, og vi må først og fremst se hva vi oppnår med slike tiltak. Men når realitetene kommer, tror jeg at vi – for å få til en skikkelig reform – må bruke muligheten som også står i Arbeiderpartiets partiprogram: "Enkeltkommuner må ikke kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn."

Vest-Agder Ap

Mens Freddy de Ruiter (Ap) fra Aust-Agder maner til opprør mot reformen, vil partiet i Vest-Agder ha et ord med i laget.

Et bredt sammensatt utvalg skal nå jobbe fram innspill i debatten, og drøfte hvilke utslag en kommunereform vil kunne få for Vest-Agder og Sørlandet.

— Kommunestrukturen fungerer ikke optimalt i dag, og er moden for endring, sier fylkesleder Linda Verdal i Vest-Agder Arbeiderparti.

— Derfor satt vi i desember ned et utvalg som skal se på hvilke oppgaver en kommune bør ha, og hvordan kommunestrukturen bør innrettes for å fungere optimalt.

Linda 2.jpg Foto: Torstein Øen

Utvalget ledes av tidligere statssekretær Randi Øverland og har med representanter fra samtlige 15 kommuner i Vest-Agder, blant annet ordførerne i Sirdal, Kvinesdal og Marnardal.— Det skal jobbe bredt og tungt, og alle stemmer skal bli hørt før vi legger fram en innstilling for Aps landsmøte i 2015, sier hun.

Blant de ting som det da må tas stilling til er bruk av tvang for å få kommuner til å slå seg sammen. Ap mener i dag at én enkelt kommune ikke kan legge ned veto dersom flere andre ønsker å gå sammen.

— Frivillighet skaper ikke mye framdrift, konstaterer Linda Verdal.

Dette er ekspertutvalget

Sørlandet er ikke representert i Jan Tore Sanners ekspertutvalg som skal legge premisser for den forestående reformprosessen.

Utvalget skal ledes av professor Signy Vabo ved Fakultet for samfunnsfag på Høgskolen i Oslo. Øvrige medlemmer er professor Terje Hagen ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, og professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Lars Erik Borge, som også er leder av TBU, det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

I tillegg deltar forsker Bernt Aslak Brantzæg fraTelemarksforskning; Halvor Holmli, som er direktør for Kompetansesenter for distriktsutvikling, rådmann i Finnøy kommune i Rogaland, Helene Ohm og rådmann i Lenvik kommune i Troms, Margrethe Hagerupsen.