— Det er en vinn-vinn-situasjon der familier som trenger hjelp får det, og der frivillige får mye tilbake ved å føle seg til nytte, sier Hilde Lam, koordinator i Home-Start Familiekontakten i Kristiansand.

Home-Start startet opp i Kristiansand i mai 2012 og har i dag 15 familiekontakter. Nå settes det i gang nytt kurs for frivillige, med oppstart 22. april. Kurset skal gå over åtte ganger, med temaer som blant annet kommunikasjon og relasjonsbygging, det offentlige hjelpeapparatet, om sorg og kriser i familien, verdier og holdninger hos de frivillige, engasjement og grenser.

— Hvilke oppgaver har en familiekontakt?

— Vi skal ikke være barnevakter eller drive med rengjøring, men være en samtalepartner og pusterom i hverdagen, ha en slags vennefunksjon, sier Lam, som sier mange familier tar kontakt selv, mens andre blir formidlet via offentlige etater.

Familiestøtteprogrammet ble etablert i England i 1973, men kom først til Norge i 1995. Bortsett fra koordinator er virksomheten basert på frivillige og drives av Frelsesarmeens barne- og familievern med driftstilskudd fra Kristiansand kommune. Det vil bli etablert en familiekontakt også i Arendal i løpet av våren.