— Det var nesten like uvirkelig å rusle frikjent ut av rettssalen som det var å bli kastet på glattcelle av Økokrim, sier Endre Tollefsrud.

Næringslivslederen og den tidligere Høyre-politikeren fra Søgne ble dømt for korrupsjon i Kristiansand tingrett i august i fjor. Forrige uke ble han frikjent i Agder lagmannsrett.

— Jeg er utrolig lettet over dommen, men samtidig føler jeg meg veldig tom, sier 40-åringen til Fædrelandsvennen på telefon fra Spania.

Fem år med anklager

Korrupsjonsanklagene har vært en del av livet til Endre Tollefsrud i fem år.

— Jeg kommer fra et lite sted, og har følt på at det har vært mye prat om saken. Det var tøft for den eldste datteren vår å oppleve at venninnene fikk informasjon om at faren hennes var en kjeltring, sier han.

Opptakten til det hele startet allerede i 1996. Tollefsrud var da daglig leder for et firma som drev med telefonsalg av bøker. Han ansatte to selgere, som senere opprettet sitt eget firma. Den ene av selgerne ble en nær venn. Tollefsrud byttet jobb og ble leder for det Orkla-eide selskapet Sandberg, som drev med telefonsalg og markedsføring. Gjennom dette selskapet ga han oppdrag til blant andre firmaet til sin gode venn.

- Beskyldt for trusler

Tollefsrud sa opp jobben sin hos Sandberg i 2006. Han etablerte sitt eget konkurrerende selskap, Max Marketing Gruppen, som nå har rundt 400 ansatte. Problemene startet da han lånte ut penger til vennens firma.

Det endte med at vennens firma ble stevnet for retten av Tollefsrud i 2008, på grunn av ubetalte regninger på rundt én million kroner.

Vennen svarte med å rette anklager mot Tollefsrud.

— Jeg ble beskyldt for å ha kommet med trusler mot vennen min. Samtidig kontaktet han Finanstilsynet med anklager om at økonomiavdelingen i bedriften vår ikke var godkjent, sier 40-åringen.

På glattcelle

I 2009 aksjonerte Økokrim. Tollefsrud ble arrestert og siktet for korrupsjon. Han og kona ble kastet på glattcelle for at de ikke skulle ødelegge eventuelle bevis. Dagens Næringsliv, Kapital, Fædrelandsvennen og andre omtalte saken i 2011. Tollefsrud trakk seg kort tid etter fra kommunestyret i Søgne. Før medieomtalen var saken allerede kjent for mange i Søgne.

— En næringslivsleder som er anklaget for korrupsjon, er på mange måter skyldig inntil det motsatte er bevist. Støtten fra familie, venner og kolleger underveis har holdt oss oppe.

- Urettferdig

Tollefsrud ble i tingretten dømt for korrupsjon i august i fjor, og fikk fem måneder betinget og fire måneder ubetinget fengsel. I forrige uke ble han altså frikjent i Agder lagmannsrett.

— Det verste har vært å kjenne på urettferdigheten, at man blir fremstilt på en måte som ikke stemmer med virkeligheten, påpeker han.

På en av pc-ene Økokrim beslagla, lå det viktige opplysninger om Tollefsrud. Men harddisken var ødelagt. En dataekspert gjenopprettet innholdet, men opplysningene kom etter Tollefsruds mening for sent til at de kunne ha betydning for den første dommen. Først i Agder lagmannsrett, der Tollefsrud ble frikjent, ble de nye bevisene fremlagt. Han planlegger nå erstatningssøksmål mot staten.

Reiste til Spania

Tollefsrud og familien har nå bodd i et halvt år i Spania, for å få et avbrekk fra situasjonen hjemme i Norge.

— Hvis jeg hadde blitt dømt skyldig, hadde vi nok blitt boende i Spania. Nå kan vi løfte blikket og se fremover.

— Ser du annerledes på livet etter å ha vært gjennom dette?

— Livet har blitt satt i perspektiv. Man setter mer pris på de gode dagene etter noe slikt. Det er de nære tingene og de gode øyeblikkene som betyr aller mest i livet. Og at familien har det bra.

— Har du lært noe spesielt denne tiden?

— Jeg har nok blitt mindre naiv og godtroende. Samtidig har jeg blitt bedre kjent med meg selv. Etter dette vil jeg være mer forsiktig med å dømme andre når jeg hører om saker i media. Da vil jeg tenke at virkeligheten ikke nødvendigvis er slik den blir fremstilt som, sier Tollefsrud.

-  Skandaløs håndtering

—  Denne saken har hatt en fremdrift under enhver kritikk. Saken støvet ned i et helt år, fra 2008 til november 2009, da politiet plutselig hentet to småbarnsforeldre og kastet dem på glattcelle. Deretter ble saken liggende enda et par år, mens konkurrentene markedsførte næringslivslederens angivelige korrupsjon overfor sine kunder, sier Johan Christian Elden, advokat for Endre Tollefsrud.

—  Så tok det ytterligere to og et halvt år før det kom en blank frifinnelse. Dette er en skandaløs behandling av en liten familie, understreker han.

Aktor Hilde Almåsstø ønsket ikke å kommentere saken onsdag kveld.