Det spontane utsagnet kom da kronprinsessen skulle forestå åpningen av NTNUs senter for studentinnovasjon:

– Tusen takk for flott presentasjon. Jeg fikk nesten lyst til å begynne her selv, jeg, sa hun, før hun tok seg i det:

– Men jeg tror at hvis jeg begynner å studere igjen i år, så tror jeg mannen min kommer til å protestere litt.

Kronprinsessen har studert i flere runder, sist gang var det deltidsstudier over fire år der hun i 2012 fullførte en mastergrad i ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Framtidens løsninger

Norsk forskning i dag og i årene framover var tema for kronprinsparets besøk i Sør-Trøndelag, og det startet hos SINTEF – stiftelsen for industriell og teknisk forskning i Trondheim. Det er investert 165 millioner kroner i de sju nye laboratoriene der det blant annet skal gjøres forsøk med å utvikle et bærekraftig energisystem. Ifølge SINTEF er dette blant de mest avanserte energilaboratoriene i Europa. Det var tredje gang kronprins Haakon åpnet et nytt senter knyttet til energiforskning der:

– Her, i denne hallen, skal forskerne utvikle ny teknologi og nye komponenter for strømforsyning til undervannsinstallasjoner og offshore vindparker, og teknologi som skal sikre strømforsyninger som vårt samfunn blir stadig mer avhengig av, sa han i åpningstalen.

SINTEF Energy lab skal også bidra til å gjøre energiforsyningen i Norge mer pålitelig og sikker:

– En sikker strømforsyning er noe som vi kanskje tar litt for gitt i vår del av verden og som vi vanligvis ikke legger merke til før den blir borte, påpekte kronprinsen.

Imponert

Etter SINTEF-besøket, inkludert fagseminar og lunsj, var det kronprinsesse Mette-Marits tur. Hun åpnet Norges første senter for studentinnovasjon, på NTNU, «en samleplass for nysgjerrige krefter.»

– Det er oppløftende å se hva studentene i Trondheim greier når de jobber sammen. Vi gleder oss til å lære mer om alt fra Ingrid Lonars trapperullator som gjør at mennesker kan bo i sitt eget hjem lenger, til Nina Heirs oljevernsteknologi som skal gjøre at oljepartikler kan brytes ned av naturlige bakterier i havet. Og det er nettopp denne typen oppfinnsomhet og skaperglede vi trenger i Norge i årene framover, sa hun.

Etter en oppfordring til studentene om å tenke nytt og stort, fikk hun og kronprinsen omvisning og se flere eksempler på innovasjoner fra studentene, inkludert villmarkshengekøye, kombisko for ski og klatring, solgrill og stabiliserende stang for GoPro-kameraer.

Onsdagen avrundes med et besøk ved Medisinsk-teknisk forskningssenter på Kavliinstituttet, der kronprinsparet får omvisning i laboratoriene og en prat med nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser.