Rosseland skole har sprengt kapasitet. I dag har skolen 141 elever, knappe 30 elever mer enn beregnet. Foto: Espen Sand
Jan Kittelsen og Vidar Skaaland. Foto: Espen Sand

— Vi begynte arbeidet med ny skolestruktur for to år siden. Nå kommer saken opp i kommunestyret før sommerferien, sier Jan Kittelsen, skolefaglig ansvarlig i Songdalen kommune.

Administrasjonen i Songdalen har brukt to år på å finne tre alternative løsninger på hvor skolene skal ligge i fremtiden. I alle tre forslagene er Rosseland skole foreslått nedlagt, og erstattet med en ny skole til 75 millioner kroner ved Nodeland sentrum. Finsland skole, som har gjennomgått store oppgraderinger de siste årene, kan også bli rammet av nedleggelser.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Høy temperatur

— Vi mener at prosessen har vært åpen og grundig. Det er ikke til å legge skjul på at det er kommet mange reaksjoner, spesielt fra innbyggere i Finsland som frykter at ungdomstrinnet på skolen forsvinner. Saken har skapt høy temperatur og politiske spenninger, sier skolesjefen.

Saken har skapt høy temperatur og politiske spenninger.

Kittelsen er nå i ferd med å ferdigstille saken som skal behandles av politikerne rundt juni måned.

Rådmann Vidar Skaaland forteller at Rosseland skole for lengst har sprengt kapasitet og at området er avsatt til næringsformål.

Avsatt til næring

— I inneværende kommuneplan er området hvor skolen ligger avsatt til næring. Samtidig er det satt av et område på Skeivollen, like nord for Nodeland sentrum, som erstatning. Skolen har i dag en kapasitet på 112 elever, mens det reelle elevtallet er 142. Noe må gjøres, mener rådmannen.

Den nye skolen ved Skeivollen forventes å ha en kapasitet på 272 elever.

Innspill fra innbyggerne

I vår har saken vært på åpen høring hos innbyggerne. Mange kjemper for skolen i Finsland, mens enkelte ønsker å beholde en skole på østsiden av E 39 hvor Rosseland i dag ligger.

— Vi fikk inn 26 uttalelser. De aller fleste ønsker det første alternativet (Se alternativer i faktarammen), sier Kittelsen.

Foreldreutvalget (FAU) ved Rosseland skole er skeptiske til at unge elever må krysse E 39 på vei til skolen.

Skeptiske til skolevei

— Fem av elleve representanter ønsker å beholde skolen på dagens tomt, eller finne nærliggende tomt. Blir det ny skole ved Nodeland vil FAU stille strenge krav til trygg skolevei, spesielt ved E 39 hvor undergangen er sterkt flomutsatt, skriver Steffen Nilsen og Vibeke Bals Borge Håverstad på vegne av foreldreutvalget.

Enkelte av forslagene innebærer endringer i bemanningen. De fire rektorene i kommunen reagerer på at det foreslås at stillinger kuttes. I en felles uttalelse har de konkludert med at det beste vil være å opprettholde dagens skolestruktur.

— Vi ønsker at nåværende skolestruktur videreføres og at Rosseland skole flyttes til Nodeland. Vi anbefaler ikke felles rektor for to barneskoler, skriver rektorene Anna Øvland Follerås, Øystein Dybesland, Ruth Ringstad Kolnes og Ragnar Nøding til kommunen.