Denne hytta på Fjelldalsøy i Lillesand, som er tegnet av arkitekt Wenche Selmer, er nå til salgs for ni millioner kroner. I fjor var prisen 12 millioner. Foto: Kurt Engen, Kaliber Foto
Denne hytta på Oftenes i Søgne kostet sju millioner kroner i fjor. Nå er den lagt ut for salg til seks millioner. Foto: Kurt Engen, Kaliber Foto
I Ny-Hellesund i Søgne måtte du ut med 10,5 millioner kroner for denne hytta i fjor. Nå er prisantydningen 8,5 millioner. Foto: Kurt Engen, Kaliber Foto

— Det er jo vemodig å selge noe du har eid i over 20 år, men det var fint å få solgt, sier Anne Sofie Tønseth Markman til Fædrelandsvennen.

For to år bestemte hun og ektemannen Kjell Markman seg for å selge feriestedet sitt på Nilsholmen i Lillesand. Prisantydningen var da på 18 millioner kroner. Nå er den solgt for 12,5 millioner.

— Det har vært et rolig marked. Vi er uansett fornøyd, sier Markman.

Ekteparet har tidligere bodd i Stavanger, men er nå bosatt på Gjervoldsøy i Arendal. Det var i forbindelse med flyttingen at de bestemte seg for å selge feriestedet i Lillesand. Paret forsøkte først å selge via megler, men gjennomførte til slutt salget privat.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Bedre fart i år

Eiendommen, som ligger midt i Blindleia, er én av sju hytter til over fem millioner som er solgt på Sørlandet hittil i år. På samme tid i fjor var det kun solgt én hytte i denne prisklassen.

— Vi er tidlig i sesongen, men det er bedre fart i år. Det ser vi ut fra interessen. Det er blant annet flere rogalendinger som vil kjøpe hytte på Sørlandet, sier eiendomsmegler Gustav J. Sædberg.

Meglerhuset Sædberg har solgt sju hytteeiendommer siden nyttår. Den dyreste, ei hytte med 25 meter strandlinje i Ulvøysund i Lillesand, ble solgt for sju millioner kroner for en uke siden. Eiendommen ble solgt av designer-paret Sven Ivar og Trinelise Dysthe.

— Den ble lagt ut for 7,5 millioner og solgt for sju millioner, sier Sædberg.

3 mill. i prisreduksjon

Akkurat nå er 364 hytter ved sjøen på Sørlandet tilgjengelig for kjøp gjennom Finn.no. 47 av dem koster mer enn fem millioner. Flere av eiendommene er satt ned i pris i forhold til i fjor.

På Fjelldalsøy i Lillesand må du nå ut med ni millioner kroner for en hytte som ble lagt ut for 12 millioner i fjor.

— Vi gjør et forsøk på å gå ned i pris for å se hvordan markedet reagerer, sier Sædberg.

Han legger til at en slik prisreduksjon ikke er noe som gjelder generelt for hyttene som nå legges ut på markedet.

— Noen selgere ønsker å komme videre, mens andre har bedre tid, sier Sædberg.

- Omtrent som i fjor

Regionleder Claus Eftevaag hos Eiendomsmegler1 mener markedet er omtrent som i fjor.

— Det finnes kjøpere, men folk vil ikke betale mer enn de må. Vi har noen selgere som er veldig sta på pris. Hadde de gått litt ned hadde vi kanskje kommet i mål, sier Eftevaag.

I april solgte Eiendomsmegler1 to eiendommer til over fem millioner. Den ene, som ligger i Vragevigheia i Søgne, ble lagt ut til 6,8 millioner og solgt for 6,3. — Vi har også fått bud på over sju millioner for to-tre eiendommer. Så interessen er der, sier Eftevaag.

Jeg tror ikke at det blir bonanza i markedet for fritidsboliger, men jeg har tro på at det blir mer aktivitet fremover.

- Mer optimisme

Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes hos DnB Eiendom i Lillesand er ikke i tvil om at markedet er bedre.

— Det er flere folk på visning og mer optimisme. Jeg tror ikke at det blir bonanza i markedet for fritidsboliger, men jeg har tro på at det blir mer aktivitet fremover, sier Birkenes.

Meglerfirmaet solgte nylig en hytte på Nesset i Høvåg, hvor prisantydningen var seks millioner kroner.

— Den ble solgt for over fem millioner, sier Birkenes.

— Samme etterspørsel som i fjor

Bjørn Erik Øye hos Prognosesenteret mener hytteselgere på Sørlandet vil møte enda sterkere konkurranse fra utlandet i år.

— Hyttemarkedet ser veldig likt ut i forhold til i fjor. Det er voldsom vekst i antall nordmenn som vurderer å kjøpe feriebolig i Spania. Det kommer til å prege markedet, sier Øye.

Flere meglere Fædrelandsvennen har snakket med mener fjorårets og forsommerens finvær vil påvirke hyttemarkedet på Sørlandet. Det avviser Øye, som mener prisen er helt avgjørende.

— Været betyr ingenting. Folk kjøper hytte for å bruke den i mange år. De hyttene som er solgt har helt sikkert fått justert prisen. Etterspørselen er ikke noe høyere i år enn i fjor. Men det er ingen grunn til å gråte, Sørlandet har hatt de høyeste prisene langs hele kysten og slik er det fremdeles, sier Øye.