KRISTIANSAND: Bystyret skal i mars ta stilling til regjeringens nye forslag om at leger som ikke ønsker det, kan la være å henvise kvinner til abort.

Rådet fra kommunens administrasjon er å si nei til en slik mulighet.

«Alle som arbeider som fastlege i dag, har gått inn i yrket uten en slik rettighet. Prinsippielt er en slik endring betenkelig. Den kan bidra til å uthule det universelle samfunnsoppdraget som fastlegene har» skriver kommuneoverlege Dagfinn Haar i saken som skal til bystyret.

Høring

Bystyret skal i denne omgang kun gi en høringsuttalelse til regjeringens forslag om at fastleger kan få reservere seg mot å henvise til abort.

Kommunen mener at en slik rett til å reservere seg, vil føre til at kvinner som ønsker abort får begrenset sine rettigheter.

Selv om det kan være konfliktfylt for den enkelte legen, mener kommunen at hensynet til en kvinne i en vanskelig situasjon må veie tyngst.

Ikke selvstyre

Regjeringen har også åpnet for at det kan bli opp til den enkelte kommune å avgjøre om legene kan få reservere seg mot å henvise til abort. Dette mener Kristiansand kommune er en dårlig løsning.

De mener en slik ordning raskt kan føre til konflikter mellom fastleger og kommunen.