Det er den klare meldingen til regjeringen fra stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

— Det er allerede fastslått at Agder har behov for 300 fengselsplasser fordelt på et eller to nye fengsler. Derfor er det er helt av avgjørende at man ikke nå setter i gang nye utredninger på nasjonalt nivå, sa Grøvan i sin tale til fylkesårsmøtet i Vest-Agder KrF lørdag.

Han kritiserte den blåblå regjeringen for manglende evne til å følge opp det de lovet før valget:— Det er forunderlig at Høyre og Fremskrittspartiet, som hadde ambisjoner om å gjøre noe med dette, nå velger å utsette beslutningen i påvente av nye utredninger. Det var jo nettopp her de skulle sette spor etter seg, poengterte Grøvan.

Meningsløst

— Agder har betydelige utfordringer på kriminalitetssiden. Vi ligger på topp i antall straffede per 1000 innbyggere. Men i dag er situasjonen slik at når politiet fengsler én som har forbrutt seg mot loven, må de slippe en annen ut. I tillegg brukes det masse ressurser på å transportere fanger til andre landsdeler. Ser dere hvor meningsløst dette er? spurte han.

— Dette blir en veldig viktig sak for KrF på Stortinget, lovet Hans Fredrik Grøvan.

Overfor Fædrelandsvennen presiserer Grøvan at saken haster:

— Dette er en sak jeg vil jobbe for, og jeg håper at det i løpet av 2014 kan tas en beslutning om å bygge nytt fengsel på Agder, sier han.

På Evje har Evje Fengsel Eiendom AS nylig presentert planer om å bygge et fengsel med 200 soningsplasser og 50 åpne plasser. Det kan stå klart i 2016, har en prislapp på om lag 1,5 milliarder kroner, og forutsetter en utleieavtale med Kriminalomsorgen.

Tull å vente

Hans Fredrik Grøvan kommenterer planene slik:

— Det er et veldig spenstig prosjekt, og kjempegodt jobbet på Evje. Hvorvidt staten skal bygge selv eller inngå en leieavtale er noe vi må se på. Men poenget er at grunnlaget for å ta en beslutning om å bygge nytt fengsel på Agder ligger der gjennom konseptutvalgutredningen. Da er det tull å vente!, sier han.

Noe av det siste den rødgrønne regjeringen gjorde, var å vedta at det skulle bygges nytt fengsel på Agder, uten å presisere hvor det skulle ligge. Både en konseptutvalgsutredning og en kvalitetssikringsrapport konkluderte med et behov for 300 plasser. Nå ønsker Høyre og Frp nye utredninger, og også stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) sa til Fædrelandsvennen torsdag at man må få oversikt over de nasjonale behovene før det kan vedtas å bygge nytt fengsel på Sørlandet.