— Vi ønsker å vite hvem som har fått oppdrag gjennom kommunen og hvordan tildelingsprosessen har vært. Vi vil også sjekke at kostnader og regnskapet knyttet til anbudene stemmer overens med kontraktene. Dette arbeidet starter omgående, sier Jostein Mellemstrand, leder av det kommunale kontrollutvalget i Songdalen.

Revisjonen skal gå gjennom anbudsrutinene i Songdalen kommune innen bygg og anlegg de siste fem årene.

Kontrollutvalget har satt i gang arbeidet etter tips fra lokale entreprenører.

Kvalitetssikring

— Det er ingen dramatikk i dette, men vi vet fra lignende kontroller i andre kommuner at det har blitt avdekket lovbrudd i anbudsrutinene. Nå ønsker vi å få en kvalitetssikring i egen kommune, sier Mellemstrand.

I fjor ble ti store kommunale prosjekter i Mandal sjekket av Kommunerevisjonen Vest (KV). Rapporten fra kontrollutvalget var nedslående og viste at loven ble brutt i samtlige ti tilfeller. Det ble blant annet avdekket at sju av prosjektene aldri ble lagt ut på anbud slik loven krever.

I kjølvannet av rapporten opprettet Mandal kommune en egen stilling som innkjøpssjef, nettopp for å sikre at anbudsreglementet følges.

Nå skal Songdalens anbud sees på av Kristiansand Revisjonsdistrikt, som er et interkommunalt selskap eid av kommunene Kristiansand, Songdalen, Søgne og Vennesla. Revisjonssjef Tor Ole Holbek har sjekket anbudsrutinene i flere kommer på Sørlandet. Han sier at det ikke finnes indikasjoner på lovbrudd i Songdalen.

— Vi skal kun sjekke en liten del av anbudsområdet innen bygg og anlegg. Mitt inntrykk er at regelverket blir fulgt når kommunene henter inn arbeidskraft, sier Holbek.

Han sier at de vil se på anbudene i Songdalen det neste halve året. Revisjonsfirmaet gjorde nettopp en grundig undersøkelse på generelle anbud i Søgne kommune, og ifølge Holbek var administrasjonen fornøyd med resultatene i rapporten.

- Komplisert regelverk

Rådmann i Songdalen kommune, Vidar Skaaland, var uvitende til at kontrollutvalget nå vil se på anbudsrutinene i kommunen.

— Det er mer enn jeg har fått med meg. Når det er sagt så er vi veldig opptatt av å følge regelverket i anbudskonkurransene. Det er ikke mer enn to år siden sist kontroll av anbudene i kommunen, og den gang var det lite å sette fingeren på, sier rådmannen.

Songdalen kommune har ikke en egen innkjøpssjef som håndterer anbudskonkurransene i kommunal regi. Ansvaret er fordelt i forskjellige etater i kommunen, og ifølge rådmannen har teknisk enhet ansvaret for alle jobber innen bygg og anlegg.

Er det mistanke om brudd på lovverket ved offentlige anskaffelser, kan kommunene ble klagd inn for KOFA (Klagenemda for offentlige anskaffelser). Nye regler fra 2012 gjør at domstolene nå kan annullere kontrakter som ikke er kunngjort på riktig måte, eller når oppdragsgiver har begått andre alvorlige brudd på regelverket.