Det tilsvarer et snitt på 650 kilo per dag.

— Du får ikke salgstallet for smågodt uten at du også tar med appelsinene, sier Kay Arne Rakstang Nedrejord, viseadministrerende direktør i Forbrukersamvirket Sør SA.

Så opplyser han at de 46 Coop-butikkene på Sørlandet solgte 25 tonn smågodt i løpet av de to påskeukene.

I denne perioden har de store kjedene som kjent lokket med en uforskammet fristende hektopris - 4,90 kroner. Og kundene bet på.

15 tonn mer appelsiner

— Hvis media skulle gjøre en jobb i forhold til folkehelsa, slo det nok feil vei. Men totalt sett nekter jeg å tro at vi har solgt mer snop, det har nok bare gått mer i løsvekt og mindre i poser, mener Nedrejord.

Landsdelens to største dagligvarebutikker, Coop Obs på Sørlandssenteret og i Arendal, sto for rundt halve omsetningen i kjeden med henholdsvis 6,5 og 5,5 tonn smågodt. Obs i Lyngdal fulgte på plassen bak med 2,5 tonn.Det betyr ikke at Kari Nordmann droppet appelsinen, som hun spiser tre ganger så mye av i påska som ellers i året. Coop solgte drøyt 40 tonn appelsiner i de to ukene.

Bransjestatistikk viser at nordmenn i de to påskeukene setter til livs rundt 5000 tonn appelsiner – 20 millioner i antall. Foto: Johansen, Erik

Kjedens omsetning av smågodt er omtrent doblet fra påska i fjor, da det også var lavpriskampanje.

— Relativt stort tap

— Det sier seg selv. Det er bare å studere sukkeravgiften i Norge, så finner man ut at vi selger smågodt med relativt stort tap, opplyser den viseadministrerende direktøren fra Forbrukersamvirket, som har drøyt 20 prosent markedsandel på Sørlandet.

Flere av de andre kjedene har tidligere opplyst til Fædrelandsvennen at smågodtsalget ble bortimot tidoblet denne påska. De store Rema- og Kiwi-butikkene passerte ett tonn smågodt hver seg.

— Vi kan ikke forby butikkene å gjøre dette, men det hadde vært så gøy hvis de skjønte at de også kunne tjene penger på sunne produkter. Jeg skulle gjerne sett lokkepris på påskeappelsiner i stedet for smågodt, uttalte kommuneoverlege Vegard Nilsen i Søgne til Fædrelandsvennen før påske.Bransjestatistikk forteller at nordmenn i de to påskeukene setter til livs rundt 5000 tonn appelsiner - 20 millioner i antall. Hver nordmann spiser dermed omtrent en kilo hver.