— Vi vil be direktøren om en redegjørelse om hvordan prosessen har vært fra fylkesmannen la fram tilsynsrapporten og fram til nå, sier styreleder Camilla Dunsæd til Fædrelandsvennen.

Lørdag sendte hun e-post til alle i sykehusstyret med innkalling til ekstraordinært styremøte førstkommende torsdag. Der skal saken om uforsvarlig tilbud til syke nyfødte i Arendal tas opp. I utgangspunktet har direktøren mandat til selv å avgjøre saken, men styrelederen mener det er viktig å sikre at dette går riktig for seg.

Tillit

— Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) har, såvidt jeg har fått med meg, stilt spørsmål ved direktørens tillit på bakgrunn av måten Olsen har håndtert saken siden tilsynsrapporten kom, sier Dunsæd.

Fædrelandsvennen har ringt flere av de mest sentrale tillitsvalgte for ansatte ved Sørlandet sykehus og spurt om de har tillit til direktøren.

Hovedtillitsvalgt for overlegene, Hans Thorwild Thomassen, vil ikke svare på om han har tillit. Det vil heller ikke foretakstillitsvalgt Bente Liv Hagen for sykepleierforbundet ved sykehuset i Arendal.

Men styremedlem og foretakstillitsvalgt for sykepleierforbundet, Bjørg Synnøve Nikolaisen, foretakstillitsvalgt for Delta, Finn Otto Fjellestad, hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet i Kristiansand, Arve Vesterfjell og hovedtillitsvalgt for jordmorforeningen i Kristiansand, Flekkefjord og Arendal, Lillian Lee, sier alle klart at de har tillit til sykehusdirektøren.

I utgangspunktet

Nikolaisen formulerer seg slik:

— I utgangspunktet har jeg tillit, men jeg vil høre direktørens uttalelser om dette i styremøtet før jeg sier bestemmer meg.

Alle de tillitsvalgte støtter også at saken om nyfødtmedisin i Arendal må avgjøres av sykehusstyret.

— Jeg tror nok den saken er såpass betent at den bør gå til styret, det er fornuftig, så blir det ikke noe spekulasjoner om prosessen, sier Fjellestad.

Direktør Olsen har tidligere bestemt at syke nyfødte skal overføres til Kristiansand fra Arendal, fordi det er så sjelden det skjer i løpet av et år, at Arendal ikke får nok øvelse. Den beslutningen er satt på vent. Det samme er føringen om at 200 fødsler fra Vest-Agder skal overføres til Arendal i samme slengen.

Dipsensasjoner

Heller ikke styret kommer til å ta noen beslutning om dette torsdag. For direktøren har bestemt at to arbeidsgrupper skal komme med tiltak for å gjøre tilbudet for syke nyfødte forsvarlig, og å fjerne uakseptable dispensasjoner fra kravene i nasjonal fødeveileder.

— Styret vil ta stilling til mandatene til de to gruppene. Når de har levert sitt arbeid innen 10. mai, vil styret har saken tilbake på sitt bord 21. mai, for å ta endelig stilling til hva som skal gjøres, sier Dunsæd.

— Ettersom fylkesmannen karakteriserer situasjonen som uforsvarlig for syke nyfødte i Arendal, hvor lenge er det forsvarlig å utsette en avgjørelse?

— Vi må agere raskt for å lukke avvikene så raskt som mulig, fristen for det har fylkesmannen satt til 10. mai, sier Dunsæd.