Skamslo hjelpeløst offer

To unge menn og en kvinne fra Farsund er dømt til ubetingede fengselsstraffer etter at de gikk sammen om å utøve vold mot en fjerdemann.

FARSUND: Det var natt til 17. mai i fjor at vennegjengen kom i prat med en mann på byen i Farsund. Det nye bekjentskapet var egentlig på båttur fra Rogaland til Oslo, og takket ja til å bli med dem på nachspiel etter et restaurantbesøk. Utpå natta forsvant sekken som båtturisten hadde med seg, og han spurte om noen hadde tatt den.

Beskyldningen om tyveri var nok til å få de da 20 år gamle «innfødte» til å tenne på alle plugger. Den ene unge mannen slo offeret flere ganger i ansiktet, mens kameraten holdt hendene til offeret fast bak på ryggen hans. Offeret prøvde på dette tidspunktet heller ikke å forsvare seg fysisk eller muntlig. Etter at offeret fortumlet ble geleidet ut av huset, der privatfesten ble holdt, fortsatte voldshandlingene. Mens offeret lå på bakken, ble han påført flere slag mot hode og overkropp. Da den jevnaldrende kvinnen kom ut av huset, kastet hun en ølflaske i ansiktet på offeret som til slutt ble liggende nesten livløs på bakken.

Sykemeldt i ett år

Da offeret kom tilbake til båten fikk han førstehjelp av en lege som blant annet sydde noen sting i ansiktet hans. Senere medisinske undersøkelser påviste at han hadde fått hjernerystelse og påført brudd i øyehulen. Som følge av volden har offeret vært sykemeldt i over et år. Han har fortsatt søvnproblemer, øresus, dottfølelse i øret og har vansker med å se på en dataskjerm i mer enn fem minutter av gangen.

Fem og to måneders fengsel

De to mannlige voldsmennene ble i Lister tingrett begge dømt til fem måneders ubetinget fengsel. Sammen ble de også dømt til å betale 2800 kroner i erstatning og 40.000 kroner i oppreisning til offeret. Deres jevnaldrende venninne som var den som kastet flaska i hodet eller ansiktet på offeret, ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel. Hun må alene også betale en oppreisningserstatning på 10.000 kroner.

Retten fant det straffeskjerpende at volden ble begått av flere i fellesskap og at den grenset opp mot mishandling.