— Jeg ser at det vedtaket kommunestyret gjorde i sommer innebærer en urettferdig forskjellsbehandling av nybygde boliger i forhold til «gamle» boliger. Derfor ber jeg kommunestyret vurdere denne saken på nytt, innledet Olaf Trysnes.

Han anmodet samtidig kommunestyret om å gå tilbake til de opprinnelige konsesjonsreglene.Sterke motsetninger

Det var stor debatt og sterke motsetninger da kommunestyret før sommerferien i år vedtok nye konsesjonsregler for Tvedestrand kommune.

Mens en gruppe politikere, blant annet fra Høyre og TTL, ønsket en viss lemping av de daværende konsesjonsreglene, var Olaf Trysnes blant dem som ønsket å innføre den strenge «Lillesandsmodellen» på alle boliger i kommunen (en gang helårsbolig - alltid helårsbolig).Kompromissløsning

Da ingen av disse leirene fikk flertall for sitt syn, ble det til slutt vedtatt en kompromissløsning fremmet av Senterpartiets Per Tveite. Den innebærer en innskjerping av konsesjonsreglene - men kun for nye boliger.

I følge innskjerpingen fra i sommer skal nåværende regler fortsatt gjelde på allerede oppførte helårsboliger. Det betyr blant annet at nær familie (barn, nevøer og nieser) som arver en slik bolig skal få bruke den som fritidsboliger.

For nybygde boliger derimot, ble det slått fast at bruksendring fra helårsbolig til fritidsbolig ikke er tillatt. Nær familie som arver en bolig oppført etter at regelen ble innført i sommer, får altså ikke anledning til å benytte den som fritidsbolig.Vanskelig å hanskes med

I ettertid har det vist seg at dette vedtaket ikke er helt lett å hanskes med juridisk. At det dessuten innebærer en klar forskjellsbehandling er en annen sak. Det var dette som var hovedargumentene til Olaf Trysnes da han ba kommunestyret om å ta saken opp igjen.

— Det er urettferdig at nybygde boliger ikke er sidestilt med eldre boliger, sa Arbeiderpartipolitikeren.

Han påpekte samtidig at dette vedtaket kan begrense lysten til å bygge nye boliger i Tvedestrand.Som musikk

Forslaget om å gå gjennom konsesjonsreglene på nytt, ble godt mottatt av kommunestyrerepresentantene. Samtlige sa ja til å ta saken opp igjen.

Ettersom Olaf Trysnes så sterkt har signalisert at Arbeiderpartiet ønsker å gå tilbake til de opprinnelige konsesjonsreglene, vil dette få flertall når saken behandles på nytt. Dette fremkalte flere gledesutbrudd:

— Det er med glede jeg hører Trysnes sin helomvending. Innskjerpingen av konsesjonsreglene på nye boliger har virket veldig negativt, og har dempet innflyttingen, sa Oddvar Jordtveit (uavh.).

Jordtveit ble fulgt opp av Erling Holm fra Høyre:

— Forslaget fra Olaf Trysnes lyder som musikk i våre ører. Høyre gikk inn for å en viss lemping av regelverket, og vi er derfor positive til en ny gjennomgang av saken sa han.

Også Per Tveite fra Senterpartiet og Marit Aass fra SV ga uttrykk for at det er riktig å gå gjennom denne saken på nytt.Ikke ny høringsrunde

Det ble lagt ned et stort forarbeid da konsesjonsreglene skulle opp til politisk behandling i sommer. Blant annet ble det satt ned en gruppe som i lang tid arbeidet med denne saken. I tillegg fikk velforeninger og andre anledning til å uttale seg.

På forespørsel fra flere, kunne administrasjonssjef Jarle Bjør Hanken fortelle at det ikke er nødvendig med en ny høringsrunde selv om saken tas opp på nytt. Det holder at nytt vedtak legges ut til offentlig gjennomsyn.