FRIVOLDS HUS: Sorenskriver Yngve Svendsen utenfor Frivolds hus, som nå blir rettslokale med to nye rettssaler for Kristiansand tingrett. Huset er for øvrig verneverdig. Foto: Hallgeir Oftedal
TO NYE RETTSALER: Sorenskriver Yngve Svendsen i et av de to nye rettslokalene til Kristiansand tingrett i Frivolds hus. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: — Antall varetektsfengslinger økte i fjor fra 384 til 542, en økning på over 40 prosent. Samtidig gikk tallet på avgjorte tilståelsessaker ned fra 523 til 407. Jeg antar det har sammenheng med et noe røffere kriminalitetsbilde i distriktet, sier sorenskriver Yngve Svendsen til Fædrelandsvennen.

— Sorenskriveren har helt rett. Vi opplever en tilværelse med langt flere tunge og røffe kriminalsaker. En konsekvens av mer tung kriminalitet, er at antallet fengslinger går opp og tallet på tilståelsessaker ned, bekrefter kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Kriminalsjefen: Vi opplever en tilværelse med langt flere tunge og røffe kriminalsaker

Nye rettslokaler

Kristiansand tingrett har hatt kapasitetsproblemer på grunn av manglende lokaler i tinghuset. Derfor er retten nå tilbake til Frivolds hus, etter ti år. I det verneverdige bygget er det innredet to nye rettssaler, som skal avhjelpe mangelen på lokaler i selve rettsdelen av tinghuset. Tingretten flyttet sist ut av Frivolds hus i 2003. Da var det én rettssal i huset.

— Foreløpig er dette løsningen på våre plassproblemer i en domstol der tallet på innkomne saker økte i fjor, sier sorenskriver Svendsen.

Han registrerer at tallet på konkurser i landet gikk ned i fjor, men økte i Kristiansand tingretts geografiske område fra 316 til 358. Det vil si en konkurs nærmest hver eneste dag i fjor.

— Vi ser også at tallet på saker knyttet til tvangssalg, har økt fra 421 til 579, en økning på hele 37 prosent.

Stillingsstopp

Beholdningen av tvistesaker i Kristiansand tingrett økte i fjor med 23 prosent fra 187 til 230. — Økningen skyldes at det er tilsettingsstopp. En økning i tallet på saker som ikke er avklart, var ventet på grunn av underbemanning. Tilsettingsstoppen får konsekvenser, selv om våre medarbeidere gjør en flott jobb med å holde sakene unna. Saksbehandlingstiden har økt. Bare opphevelse av kuttet i domstolenes budsjett og avvikling av stillingsstoppen kan bedre situasjonen, fremholder Svendsen. Han minner om at Kristiansand tingrett har to dommerfullmektigstillinger som ikke er utlyst på grunn av stillingsstopp.

— Vi forsøker etter beste evne å skjerme publikum for de ulemper manglende kapasitet fører til. Vi har riktignok avviklet lørdagsvigsler, men håper at budsjettsituasjonen blir bedre.

Få avgjørelser endres

Kristiansand tingrett er landets femte største domstol. Saksbehandlingstiden er fremdeles blant landets beste, ifølge sorenskriveren. I underkant av to prosent av avgjørelsene til tingretten i sivile saker er endret av høyere domstol. Snaut tre prosent av straffesaken ble endret.

— Det betyr at det er kvalitet over avgjørelsene i førsteinstansen, fremholder sorenskriveren.

Han sier at 22. julisaken i fjor førte til store utfordringer for de domstoler som fikk overført straffesaken fra Oslo.

— Det er kommet mange positive tilbakemeldinger på det opplegg som ble gjort lokalt. Jeg vil berømme alle parter som har vært involvert i å få en ramme rundt denne saken som var verdig, sier sorenskriver Svendsen.