LILLESAND: — Vi hadde ham med på en runde hvor han viste hvor tyveriene ble begått. Jeg har ikke den totale oversikten, men det dreier seg nok om over 20 forhold, sier politibetjent Jens Mortvedt ved Lillesand lensmannskontor.

Den 20 år gamle arendalitten ble først pågrepet 7. juni. Han og svigermoren ble da tatt på fersken i å stjele to båtmotorer fra båthavna på Heldal i Lillesand. Etter et avhør ble begge løslatt. En knapp uke senere ble de pågrepet på nytt, da svigermoren forsøkte å selge en stjålet båt i Froland.

TYVEGODS: Hjemme hos 20-åringen ble det beslaglagt en rekke gjenstander. Flere av dem er nå returnert til eierne. Foto: politiet

Kontakter eiere

Denne gangen la 20-åringen alle kortene på bordet, og tilsto en rekke tyverier langs hele sørlandskysten.

— Det ble begått tyverier i Telemark, Grimstad, Arendal og Lillesand, sier Mortvedt.

Sammen med svigermoren skal 20-åringen ha stjålet båtmotorer, firehjulinger, snøfresere, gressklippere og aggregater fra hytter og hus over hele Agder. De siste to ukene har politiet lagt ned mye arbeid i å spore opp eierne.

Solgt på nettet

Noen av gjenstandene er levert tilbake, mens andre allerede er solgt videre til andre.

— De har solgt ting via nettet og kontaktet personer som har ønsket å kjøpe ting, sier Mortvedt.

Ifølge Mortvedt har de to solgt rundt 15 båtmotorer. Politiet jobber videre med å spore opp kjøperne, som kan risikere å bli straffet for heleri.

— Å kjøpe gjenstander som stammer fra et straffbart forhold, er heleri. Hvorvidt man kan straffes må vurderes i den konkrete sak, men skyldkravet er at man har utvist forsett eller grov uaktsomhet, sier politiadvokat Eirik Ramsland til Fædrelandsvennen.

Strafferabatt

20-åringen vil trolig kunne få en betydelig strafferabatt som en følge av samarbeidet med politiet.

— Dersom man bidrar til å oppklare forhold som politiet ikke er kjent med og letter etterforskningen vesentlig vil man normalt få en strafferabatt, sier Ramsland.

Etter rundturen med politiet ble 20-åringen løslatt mot meldeplikt.

— Den har han tenkt å overholde. Han angrer på det han gjorde og ønsker å legge saken bak seg, sier 20-åringens advokat, Monica Haugedal.