ARENDAL: For aldri før har så mange festglade mennesker — eller mennesker i det hele tatt - inntatt byen. Og aldri før har de opplevd en fest som faktisk hadde alt, etter at Andreas Ove Uglands båt «Jotun», med Christian Zaborowski og Jørn Tandberg om bord, stakk av med seieren.

— Det er ikke lett å vite hvor mange som faktisk har vært her, men jeg har ikke opplevd maken før, og det har ingen av de jeg har snakket med heller, sa en strålende fornøyd pressesjef Jens P. Christensen, før han la til:

— Det er i hvert fall ikke en overdrivelse å skrive 100.000, fastslår han.

For Arendal sentrum krydde av folk. Og alle svabergene langs Galtesund og løypa for øvrig så ut som fuglefjell, med folk på hver eneste knatt.

I forbindelse med Grand Prix-racet hadde Arendal også besøk av Di Derre og tidligere Idol-deltakere, med sin nydannede gruppe BWY. Fargerike klovner prydet gatene og danset seg mellom alle de blide menneskene.

— Dette har vært helt utrolig gøy! En fantastisk stemning, og det er veldig viktig å få fram den utrolige dugnadsånden lokalbefolkningen har vist. 500 frivillige har stått på for å få dette til, og det er så deilig at det gikk slik som nå, forteller en av primus motorene, styremedlem i Norwegian Grand Prix, Per Carsten Michelsen.

Hvorpå han bestiller 15 hummer til gullfesten i Ugland-leiren.

Ikke alle fikk spise hummer, men alle fikk være med på den eventyrlige feiringen. Og at seieren havnet i lomma på en som har jobbet for å få sirkuset tilbake til byen, satte en ekstra spiss på det hele.

Også utestedene i Arendal har nytt godt av publikumstilstrømningen, og var overfylte hele helgen. Festglade mennesker sørget for at mange i Arendal ikke fikk blund på øyet siden fredag. Politiet melder om enkelte uheldige episoder av fyll og vold, men ifølge arrangøren har det vært langt mindre enn forventet.

— Vi har hatt et godt samarbeid med politiet, og de kunne melde at lørdagsnatten var forholdsvis rolig. De sa det hadde vært karnevalsstemning, refererer Michelsen, vel vitende om at sikkerheten ved et slikt opplegg vil bli lagt stor vekt på når Arendal skal kjempe for å få folkefesten tilbake de neste årene.

Operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt kan bekrefte arrangørenes inntrykk av en rolig helg.

— Alt i alt har det ikke vært mer bråk enn en vanlig helg. Det har selvfølgelig vært en del tilfeller av fyll og knuffing. I tillegg har vi tatt et par promillekjørere på sjøen, sier Jørgensen.

Politiet har hatt 3-4 politibåter på sjøen kontinuerlig hele helgen, og i likhet med Michelsen er Jørgensen godt fornøyd med samarbeidet mellom politi og arrangør.

— Vårt inntrykk er at helgens arrangement har vært vellykket på alle måter, sier Jørgensen.