KRISTIANSAND: — Politiet har fått opplyst at ransmennene har «kost seg» for pengene. Den ene nevnte piker, vin og sang som den største utgiftskilden i tillegg til reisene, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Agder politidistrikt.

20. april truet to 23-åringer fra Drammen til seg 400.000 kroner under et væpnet ran av Sparebanken Sør. Etter deres forklaring er alle pengene sløst bort på under to måneder.

— Ranerne hevder at det meste av ransutbyttet er brukt opp. Det er nok ingen tvil om at det har gått mye penger, men om alt er brukt opp er politiet usikker på, sier Hansen.

Sammen med en tredjemann har ranerne reist til flere land i Asia og besøkt enkelte europeiske storbyer.

Det er helt tydelig at de ikke har spart på konfekten.

Nøye planlagt

Omtrent en måned før de slo til, dro 23-åringene til Kristiansand for å rekognosere. De brukte dagen til å granske mulighetene, og bestemte seg for å rane Sparebanken Sør.

19. april 2007 får den ene ransmannen skyss av en kamerat til Fredrikstad, hvor han stjeler en Audi stasjonsvogn. Senere kjører ranerne til Drammen hvor de stjeler skilter fra to ulike kjøretøy og plasserer disse på bilen. I Mjøndalen stjeler de to sykler som blir lagt i bagasjerommet til bilen.

Tidlig neste morgen kjører ransmennene til Kristiansand og plasserer syklene på taket til Ica-bygget i Elvegata. De gjør seg klar til ranet, og kjører ned til Sparebanken Sør. Utstyrt med våpen kommer de ut 400.000 kroner rikere. Ranerne setter seg i bilen og kjører tilbake til taket på Ica-bygget. De skifter klær, pakker ransutbyttet, våpen og tøyet i to bager. De tømmer et brannslukningsapparat inne i kupeen, før de fortsetter på sykkel opp langs Otra.

Etter en stund skiller de lag, og oppholder seg i byen i noen timer. Ved 17-tiden setter den ene seg på toget til Oslo, mens den andre tar buss til hovedstaden, etter et bussbytte i Arendal. Vel fremme møtes ranerne og tar inn på Plaza hotell.

Erstatning

Ferden derfra vitner om en feststemt gjeng som ødsler bort nærmere en halv million kroner. Og politiet har sett slikt før.

— Jeg er ikke overrasket. Mange begår ran for å få penger mellom hendene. At en del av de kriminelle ønsker å bruke noe av ransutbyttet på fest og moro er ikke uvanlig, sier etterforskningsleder Geir Hansen, som ikke kan si om pengene må erstattes.

  • Om Sparebanken Sør får pengene sine igjen er nok et forsikringsspørsmål. Om de siktede blir dømt for ranet blir de sannsynligvis også dømt til erstatning. Men det trenger ikke å bety at de har evne til å betale, sier etterforskningslederen.

Han er tilfreds med at saken nå nærmer seg avslutning.

— Vi anser saken som oppklart, selv om det fortsatt gjenstår etterforskningsoppgaver. Vi har brukt mye tid og ressurser på denne saken, og er selvfølgelig glad for at gjerningsmennene er tatt. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere ytterligere opplysninger, da disse vil bli tema under rettssaken.