KRISTIANSAND KVADRATUREN— En svært attraktiv jobb, sier Marit Haukom.- Sjefredaktørjobben er veldig interessant, sier Gunnar Stavrum.I går var de to til intervju hos styret og redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen. De to er de eneste gjenværende kandidatene etter en søke- og utsilingsprosess som begynte i februar. PROFILER.

Både Haukom og Stavrum er profilerte skikkelser i Medie-Norge. Hun var Norges første kvinnelige sjefredaktør i en avis som ikke eies av en kvinne. Han er sjefredaktør og administrerende direktør i TV2 Interaktiv hvor blant annet TV2 Nettavisen inngår.Begge understreker at jobben på Sørlandet er fristende. - Jeg har lyst til å flytte fra Tønsberg til Kristiansand, sier Haukom. Hennes fra er fra Hornnes, og hun har tilbrakt mange sommerferier hos en tante på Evje.- Dessuten har jeg familie og venner i Kristiansand. Til og med i Arendal, humrer hun.- Så selv om dialekten ikke er korrekt, er ikke dette noe fremmed strøk.Haukom vil legge stor vekt på kritisk og gravende journalistikk hvis hun blir den nye sjefredaktøren. ANNEN TYPE.

Journalistikken skal være korrekt, belyse ulike sider ved en sak, være relevant, informativ og engasjerende.- Finn Holmer-Hoven har vært en svært profilert meningsbærer?- Jeg er full av respekt for hans jobb og ønsker selv at Fædrelandsvennen fortsatt skal være den fremste arenaen for debatt i landsdelen. Men jeg er nok en litt annen redaktørtype, som i enda sterkere grad ønsker å bygge på de andre ressursene som er i mediehuset, sier Haukom.Etter mange år som sjefredaktør i Tønsbergs Blad gikk hun i fjor over i konsernet Edda Media, hvor hun arbeider med redaksjonelle utviklingsprosesser og utviklingsprosjekter for ledere.- Men så så jeg stillingsannonsen og ringte til styreleder Jan Erik Knarbakk og sa at dette har jeg lyst til, sier Haukom. SØKTE IKKE.

Heller ikke Stavrum sto på den opprinnelige søkerlisten. Han var i går ettermiddag noe knappere i sine uttalelser.- Jeg finner det riktig å være nokså kort. Fædrelandsvennen kontaktet meg for å diskutere denne stillingen. Jeg er her for å lytte og svare på spørsmål. - Jeg har en strålende jobb i TV2, men som gammel kristiansander og med et langvarig forhold til Fædrelandsvennen, var det en selvfølge å si ja da jeg ble bedt om å komme, sier Stavrum som nå er sjefredaktør og administrerende direktør i TV2 Interaktiv. Styret har nå ti dager på seg til å avgjøre lederspørsmålet.Klubbleder Christian Stavik var for sin del svært godt fornøyd etter intervjuene i går.- Prosessen har vært imponerende profesjonell, grundig og veldokumentert. I forhold til å velge kandidater på øverste hylle, kan jeg ikke se at vi står tilbake for noen, sier Stavik som ikke vil gå nærmere inn på de to kandidatene.Tekst: Vidar UdjusVidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48