KRISTIANSAND — Vi har en frykt for at dette skal eskalere og at det kan skje nye hendelser. I ytterste konsekvens kan det ende med drap. Marginene er små når det er kniver og rus involvert. Nå prøver vi å få satt en stopper for det, sier Geir Hansen, politioverbetjent ved Agder politidistrikt. Konflikten mellom en kosovoalbansk og en somalisk gjeng i Kristiansand begynte med slåsskamp og knivstikking i helgen. To menn ble kjørt til sykehuset, og to menn ble kjørt til legevakten med kuttskader. Mandag kveld ble enda en mann kjørt til sykehuset etter å ha blitt banket opp og stukket med kniv. Hendelsen var en del av hevnoppgjøret mellom de to gruppene. En 18 år gammel mann med kosovoalbansk opprinnelse sitter varetektsfengslet med brev- og besøksforbud og i isolasjon. Rundt kl. 15.00 i går ble en 20 år gammel mann pågrepet og siktet for å ha medvirket i samme knivstikkingsepisode. Mannen er av kosovoalbansk opprinnelse og er norsk statsborger. UKLART.
Nå styrker politiet vaktholdet rundt personene i dette miljøet. Til sammen er fire menn siktet. I tillegg til 18-åringen som er varetektsfengslet og 20-åringen som ble pågrepet i går, ble en siktet sendt i fengsel for å sone en tidligere dom og en ble sendt til Oslo for operasjon. - Det er uklart hvem som har vært til stede under disse hendelsene. Det er veldig vanskelig å få de involverte til å forklare hva som har skjedd. Vi holder et øye med disse miljøene nå, og håper å være i forkant av nye hendelser, sier Geir Hansen.Politiet vil ikke si noe mer om hvem som står bak hevnoppgjøret. - Det har dannet seg to fronter, men det er veldig uklart hvem som står mot hverandre. Bildet er uoversiktlig. Det dreier seg om menn i 18-20-årsalderen, sier Hansen. VOLDELIG år.
Til og med oktober i år har politiet registrert 168 tilfeller av vold i Kvadraturen. Det er én hendelse mer enn i hele fjor. Likevel er det et stykke igjen til voldstoppen i 2004, da politiet registrerte 229 voldshendelser i Kvadraturen. De to gjengene som står bak de voldsomme hendelsene de siste dagene er mer eller mindre faste grupperinger som politiet kjenner til fra før. Men voldsproblemene i sentrum skyldes ikke bare gjengene. - Grupperingene vi ser i sentrum er ikke et veldig stort problem for oss. Det er unntaksvis at vi får grupper som skal hevne seg mot hverandre, slik som det vi har sett i helgen. Når slike situasjoner oppstår er det selvsagt et problem. Men vi ønsker ikke å gjøre dette til en gjengproblematikk, sier Ole Hortemo, politiinspektør og politistasjonssjef i Kristiansand.Han peker på at det oftest er berusede menn over 25 år som utøver vold i sentrum. Stasjonssjefen mener folk flest kan ferdes trygt i Kristiansand sentrum også i helgene. - Trygghet er relativt. Kristiansand er ikke mer utrygg enn andre norske byer på samme størrelse. Når det er sagt har vi et bekymringsfullt høyt konflikt- og voldsnivå i sentrum. Det er uønsket, sier Hortemo. Tekst: Mari Horvemari.horve@fvn.no - 38 11 32 43