FLEKKEFJORD: — Et fravær på mellom 15 og opp mot 17 prosent i enkelte måneder er selvsagt altfor høyt. Vi får nå hjelp fra HMS-avdelingen til å følge opp hver enkelt medarbeider som er sykemeldt, sier avdelingsleder Annette Solinski ved medisinsk avdeling ved sykehuset i Flekkefjord.

En av årsakene til det høye sykefraværet kan være et konstant overbelegg. I årets første måneder har den aktuelle sengeposten hatt et gjennomsnittlig belegg på 120 prosent. Det betyr at det til enhver tid er flere pasienter enn de 26 som avdelingen er bemannet for.

Anette Solinski sier et gjennomsnittlig belegg ideelt burde ligge på 85 prosent for å kunne ta toppene.

Flere pasienter

Sykehuset i Flekkefjord har opplevd en markant økning i antall pasienter fra både Farsund, Lyngdal og Lindesnes etter at ny E 39 med bro over Fedafjorden sto ferdig i fjor høst. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor økte antall innleggelser av pasienter fra Lyngdal og Farsund i årets fire første måneder med over 20 prosent.

Den nye europaveien har gjort kjøretiden vestover 20 minutter kortere, og bidratt til at stadig flere pasienter velger sykehuset i Flekkefjord fremfor Kristiansand.

Tidspress

Ansatte i helse- og omsorgssektoren har også på landsbasis et høyere sykefravær enn gjennomsnittet.

Fylkesleder Anne Britt Jansen i sykepleierforbundet i Vest-Agder tror store omstillinger i helsesektoren kombinert med begrensede ressurser og stadige effektiviseringskrav må ta sin del av skylden for at sykefraværet blant helsearbeidere er så stort.

— Jeg vet at flere av våre medlemmer både på sykehus og kommunale institusjoner går med konstant dårlig samvittighet fordi de føler de skulle hatt mer tid til pasientene. Ellers er det klart at turnusarbeid med kvelds- og nattevakter generelt kan være en belastning for mange, sier Anne Britt Jansen.