KRISTIANSAND: — Dette er grusomt frekt. Man har ikke lov til å misbruke andre folks signatur og de som står bak det burde fått seg en smekk, sier Haldis Fagerland, Reidars kone.

Brukte Reidars navn

I september 2004 fikk Reidar Fagerland et postoppkrav. Han skulle ha bestilt varer fra et firma i Oslo.

— Vi visste at vi ikke hadde bestilt noe, men tok allikevel med oss lappen til posten for å se hva det var. Da fikk vi beskjed om at Reidar Fagerland allerede hadde vært og hentet pakken, forteller kona.

Betjeningen på Posten kjente ikke ekteparet og visste dermed ikke at de hadde skrevet ut pakken til feil mann.

Et par dager senere fikk Fagerland nok et postoppkrav. Da de kom til posten, fikk de beskjed om at mannen som var der forrige gang hadde vært og bedt om å få pakken igjen. Men mannen hadde ikke hatt legitimasjon og fikk ikke pakken. Tre dager senere fikk de enda et brev i posten om pakke.

— Jeg ba dem ta vare på pakkene og tok kontakt med politiet, forteller Haldis.

Hun synes svindleren har oppført seg meget frekt.

— Vi er ærlige og redelige mennesker, og så gjør han slikt, sier Haldis.

Hun og mannen tror ikke den skyldige vet hvem de er.

— Men på en måte ble vi skremt. Vi visste ikke hva pakken inneholdt, om det kunne være våpen eller narkotika.

De er generelt skeptiske til dagens tekniske løsninger.

— Vi går alltid i banken og tar ut penger. Har ikke minibankkort for det virker litt tvilsomt. Vi er redd for at det kan stå noen banditter bak. Vi har heller ikke mobiltelefon eller data, forteller Haldis Fagerland.

Oppsøkte postkasser

Nå er den 25 år gamle nettsvindleren dømt til fengsel i syv måneder og erstatning til skadelidende parter på nesten 40000 kroner. Han er dømt for til sammen 16 forhold.

Han skal ha brukt visakortnummeret til en ukjent person når han oppga seg for å være Reidar Fagerland. Mannen bestilte playstation og minnekort fra et internettbasert selskap.

Den dømte mannen har forklart at han har skaffet seg visakortnummer via chattekanaler på Internett. Siden har han bestilt varer, fulgt sendingene via internett og møtt opp ved mottakerens postkasse når sendingsblanketten kom. Deretter har han gått på posten og hentet pakkene.

25-åringen har blant annet bestilt sex-leketøy til en verdi av nesten ti tusen kroner under falskt navn. Han har bestilt cd-er for over fire tusen og en flatskjerm til en verdi av nesten fire tusen. I tillegg bestilte han bilstereoanlegg med høyttalere til nesten elleve tusen. Dette ble imidlertid stoppet, da vedkommende han utga seg for å være fikk stoppet det.