KRISTIANSAND: Planen var at ny politimester skulle være klar før jul. Nå er ansettelsen utsatt på ubestemt tid på grunn av manglende kvalifiserte søkere.

— Jeg synes det er en klok beslutning av Politidirektoratet slik situasjonen er nå med få søkere. Det er klokt å skaffe seg et bredere søkergrunnlag, sier politimester Bjørn Hareide til fvn.no.

- Visepolitimesteren tar over

Hareide gjorde det tidlig klart at han ikke kom til å søke nytt åremål. Ved midnatt nyttårsaften er han ikke lenger politimester i distriktet. Beslutningen står han fast ved, til tross for at Politidirektoratet etter drøyt fire måneder ikke har klart å finne en erstatter.

— Visepolitimester Kjell Hegstad tar over fram til ny politimester er klar. Jeg tar det for gitt at politidirektøren konstituerer ham, men ikke ut over seks måneder slik reglene er. Det burde holde, sier Hareide.

Fem søkere hadde søkt på stillingen etter Bjørn Hareide da fristen gikk ut i slutten av august. Siden den gang har visepolitimester Runar Karlsen i Telemark trukket søknaden sin av private årsaker.

Fire på listen

«Det var opprinnelig fem søkere til stillingen. Søkere har trukket seg, og det er ønskelig med et bredere søkergrunnlag, særlig med vekt på kvinnelige søkere», heter det i en pressemelding fra Politidirektoratet.

Fortsatt står to menn og to kvinner på søkerlisten, men disse er trolig ikke lenger aktuelle for stillingen. De fire er politiinspektør Ole Petter Parnemann (53) fra Bærum, politistasjonssjef Hege Høiland (48) fra Fenstad, forbundsleder Curt A. Lier (43) fra Oslo og politijurist Vibeke Hein Bæra fra Skien.

— Alle fire står fortsatt på søkerlisten, bekrefter informasjonsrådgiver i Politidirektoratet, Karoline Johnsrud, til fvn.no.

Hadde ikke fått beskjed

Ole Petter Parnemann, som tidligere har vært politimester i Arendal før politireformen ble gjennomført for nesten seks år siden, var ikke klar over Politidirektoratets avgjørelse før fvn.no ringte ham.

— Jeg må ta politidirektørens vurdering til etterretning, og jeg må beklage at hun tilsynelatende ikke ønsker meg som politimester i Agder, sier han.

Leder av Politiets Fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde, sier til fvn.no at han tar den nye utlysningen til etterretning.

— Jeg tar til etterretning at Politidirektoratet ikke har klart å finne kvalifiserte søkere, sier han.

Hareide til Afrika

Stillingen vil bli kunngjort like over nyttår med snarlig søknadsfrist. Det er foreløpig uklart hvor lang tid Politidirektoratet regner med å bruke på ansettelsen.

Bjørn Hareide opplyser at det aldri har vært aktuelt for ham å bli sittende til ny politimester er på plass. På nyåret skal han flytte til Nairobi, hvor han skal fungere som politirådgiver for Utenriksdepartementet (UD).

— Jeg skal gjøre tjeneste for UD i Afrika, som politirådgiver i et program kalt «Training for peace». Fram til jeg reiser, skal jeg drive med forberedelser, forteller han.

Store ufordringer i Kristiansand

— Jeg understreker at Agder er et stort og viktig politidistrikt, med store utfordringer for tiden, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Hun gjentok i kveld at hun ønsket en bredere søkermasse med fokus på kvinner.

På søkerlisten var allerede to kvinner. Politiinspektør Vibeke Hein Bæra fra Telemark og politistasjonssjef Hege Høiland (48) ved Gardermoen politistasjon

Hein Bæra har vært sykemeldt de siste seks ukene og søker også Telemark og Vestfold. Høiland søker mesterstilling også i Asker og Bærum, Rogaland og Sør-Trøndelag.

— Jeg går ikke inn i detaljer om søkerne, sier Killengreen.

Hun avviser at visepolitimesteren automatisk trer inn som fungerende politimester i ventetiden.

— Det ligger ingen dramatikk i det. Jeg vil konstituere en som skal fungere inntil ny er på plass, sier Killengreen.

Killengreen avviser fortsatt at hun er involvert i politistriden på Sørlandet.

— Jeg er holdt løpende orientert av politimesteren. Vi er enige om konflikten skal løses raskt. Ikke under noen omstendighet blir dette en sak for politidirektoratet, sier Killengreen.

— Hva er raskt?

— Raskt er raskt. Vi har ikke noe tidsskjema.