**Les også:

NLM bryter med Den norske kirke**

KRISTIANSAND: Fredag vedtok hovedstyret i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) å bryte med kirken, og dermed ikke lenger definere organisasjonen som «en del av Den norske kirke». Vedtaket er en reaksjon på at Kirkemøtet godtok at homofile kan ha vigslede stillinger.

Biskop i Agder, Olav Skjevesland, mener Misjonssambandets vedtak vitner om en uro som kirken må ta innover seg.

— Dette er et uttrykk for en uro over utviklingen i kirken. Den uroen bør vi ta alvorlig, sier han til fvn.no.

Støtter ikke NLM

Skjevesland stemte selv mot homovedtaket på Kirkemøtet i oktober. Han støtter imidlertid ikke at Nord-Europas største misjonsorganisasjon nå bryter med kirken som følge av homofilisaken.

— Jeg støtter det ikke, men uttrykker forståelse for at det er en uro. Det er også en god del uro blant prester. Etter Kirkemøtet er det oppstått en situasjon som er utfordrende på flere måter, sier han.

Ledelsen i NLM har uttalt at de ikke vil oppfordre medlemmer til å melde seg ut av kirken, men at de vil arbeide for å tilby medlemmene et kirkemedlemskap gjennom sin egen organisasjon. Hva dette betyr i praksis, er biskopen svært usikker på.

— NLM har hatt et nokså løst forhold til kirken som trossamfunn. De har hatt et syn på kirken som et rammeverk, og har vært nokså selvstendige. Den praktiske følgen av vedtaket er jeg usikker på hva blir, sier Skjevesland, som vil ta dette opp under sitt årlige møte med misjonsorganisasjonene i januar.

— Er dette ødeleggende for kirken?

— Det er selve vedtaket på Kirkemøtet som er problematisk, etter mitt syn. NLMs reaksjon kommer som følge av det.

- Må følge egen samvittighet

På Sørlandet har NLM om lag 300 foreninger. Det er uklart hvor mange medlemmer organisasjonen har, ettersom det ikke føres noe sentralt medlemsregister, men at NLM er en av de største misjonsorganisasjonene på Agder hersker det liten tvil om.

Vedtaket om å bryte med kirken har også støtte i kretsledelsen.

— Vi tar på alvor at det er en del som allerede har meldt seg ut av kirken. Vi ønsker ikke å bli et kirkesamfunn som sådan, men vil sørge for at dem som melder seg ut kan få det de mangler, sier kretssekretær i Agder, Jakob Hånes, til fvn.no.

— Oppfordrer dere medlemmer til å melde seg ut av kirken?

— Folk skal følge sin egen samvittighet.

— Har du meldt deg ut selv?

— Nei, jeg har et avslappet forhold til det. Jeg har min plass i misjonen, sier Hånes, som foreløpig ikke kjenner til noen i kretsen som har meldt seg ut av kirken som en direkte følge av homovedtaket.

— Mange sitter nok litt på gjerdet, sier han.

Biskop Olav Skjevesland synes personlig ikke NLMs brudd med kirken er drastisk, til tross for splittelsen vedtaket gir uttrykk for.

— Dette er ikke bare en demonstrasjon, men viser at kirken står for en Bibel-tolkning som NLM mener er feil. Det er en Bibel-tolkning på gang som de ikke kan stå for, sier han.