AUDNEDAL: — Det er i alt 11 ansatte på bakeriet. Det er arbeidsplasser det er verdt å kjempe for, sier eks-ordfører og nå baker i Konsmo i Audnedal, Sigrid Bendixen.

Kristiansand tingrett bestemte at hun ikke kan ha enerett på salg av brød i bygda til tross for en muntlig avtale fra 1979 der datidens baker fikk eneretten med kjøpmann Kjell Valand. I motytelse skulle hans bensinkunder få kjøre over bakeriets tomt.

Men nå har Valand begynt salget av brød i butikken sin, og med det har omsetningen hos bakeriet gått dramatisk ned. Bendixen ble tilbudt en egen avdeling for brødsalg i butikken, men sa nei. - Dette ville betydd kroken på døra for bakeributikken uansett, ettersom langt færre ville kommet hit for å kjøpe kaker, påpeker hun.

Bendixen mener hun ikke hadde noe annet valg enn å saksøke Valand for retten til salg av brød. - Bakeriets opprinnelse var tuftet på denne eneretten, og det var viktig å få avtalen skriftlig når jeg opplevde at det likevel var brødsalg fra butikken, sier Bendixen.

Hun har følt tiden etter at dommen kom som tung. - Når det i avisa sto at jeg har streket opp min grense på baksiden her, forteller det om hvordan usannheter sprer seg godt hjulpet av Fædrelandsvennen. Den streken var for å vise en sjåfør hvor han skulle tippe og dra ut grus, sier Bendixen som føler hennes fortid som omstridt ordfører brukes mot henne.

— Min tid som politiker har ingenting med bakeryrket mitt nå å gjøre, sier hun.

Nå vil hun kjempe for å holde liv i bakeriet så lenge hun klarer. - Det er et unikt tilbud for ei bygd som dette. Det håper jeg folk forstår før det er for sent, sier Sigrid Bendixen.