KRISTIANSAND: Fengselsstraffen som ble gitt av lagmannsretten idag onsdag, er et halvt år mindre enn hva han fikk i tingretten. Men selv om staffen ble mindre, anket den domfelte på stedet til Høyesterett over straffeutmålingen.

– Skyldsspørsmålet kan du ikke anke, bare straffeutmålingen og eventuelle saksbehandlingsfeil, bemerket lagdommer Reidun Wallevik etter at hun hadde spurt om den domfelte forstod dommen. Det var nå fjerde gang saken var til behandling i retten, og det ble tema ved rettens vurdering av straffen.

42 -åringen fra Kristiansand var den som skaffet våpen og utstyr til en markokkaner som utførte ranet, som skjedde 28. juni 2004. Han sørget også for fluktruten til raneren.

Utbyttet ved ranet ble nesten 1,2 millioner kroner. Bare småpenger er funnet. Nå blir 42 åringen sittende alene med et krav om erstatning av ransbeløpet hengende over seg. Mannen som utføret ranet er allerede sendt ut av landet.

Sentral medvirkning

Lagmannsretten mener at den domfelte 42 åringen var sentral i medvirkningen til bankranet og avgjørende for at ranet ble utført på den måten det ble.

Retten understreker i sine bemerkninger at ran av en bank er sterkt samfunnsskadelig, og det er derfor av betydning med en streng reaksjon. I dette tilfellet var utbyttet over en million kroner.

«Som nemnt var ranet utført med ein skarpladd pistol som til overmål gjekk av ved eit uhell og skadde ranaren sjølv. Skotet kunne like gjerne gått av då ranaren retta våpenet mot dei banktilsette eller kunden framfor skranken, og det må derfor sjåast på som rein flaks at ikkje liv gjekk tapt. Ei av dei tilsette vart først merksam på kva som føregjekk då ho vart slegen av ranaren i bakhovudet med pistolen, og fekk naturleg nok sjokk. Lagmannsretten er såleis samd med aktor i at ranet både var brutalt og farleg», skriv retten i sine bemerkninger.

Lang varetekt

Agder lagmannsrett har ikke funnet noe formildende ved utmålingen av straff, men har likevel lagt vekt på at den domfelte ble sittende 357 dager i varetekt, og i noen mindre perioder også mer isolert enn ellers på grunn av mangelfull fengselskapasitet. Retten mener at varetektsperioden har vært noe mer tyngende enn vanlig, og bør derfor få innvirkning på straffeutmålingen. Det er også lagt vekt på at pådømmingen av saken har trukket ut i tid uten at den tiltalte kan lastes for dette. Hovedgdrunnen er opphevelsen av tingrettens tom på grunn av saksbehandlingsfeil.

Erstatning

Foruten fengselsstraff må 42 åringen betale oppreisning til bankansatte og en kunde på til sammen 50000 kroner.

Siden den domfelte hadde brukt bil i forbindelse med ranet, ble han fradømt retten til å kjøre bil i en periode på to år. Han må også avlegge ny førerprøve.