KRISTIANSAND: Etter tre timer med provisorisk midtrabatt ved inngangen til Flekkerøytunnelen måtte fungerende distriktssjef i Statens vegvesen Thor Stein Martinsen i går ta følgende telefon til NCC:

— Kan dere komme ut og sette opp en ekstra sperring. Folk kjører fortsatt på feil side av veien.

Unngår fartsdump

Fædrelandsvennen skrev i går at flere kjører i feil kjørebane inn i tunnelen for å unngå fartsdumpene. Vegvesenet hadde ikke fått noen henvendelser om dette fra før, men reagerte umiddelbart. I går morges klokka halv åtte var de ute for å sette opp veisperringer.

Men til tross for dette, kjørte folk fortsatt på venstre side. Martinsen rister på hodet av det han kaller horribel kjøring.

På ti minutter i går formiddag kjørte tre biler gjennom veisperringene og over på feil side.

— Her er det doble sperrelinjer i tillegg til markørene. Vi håpet det skulle være tilstrekkelig for at folk skulle holde seg på riktig side av veien, sier Martinsen.

Dødsulykke

For en måneds tid siden ble en 20 år gammel kvinne fra Kristiansand drept i en motorsykkelulykke i Flekkerøytunnelen. Vegvesenet fikk da beskjed fra politiet om å sette opp skilter som varslet om glatt kjørebane umiddelbart. I tillegg satte de ned fartsgrensen til 30 i tunnelmunningene og 50 midt i tunnelen. Nylig ble det også satt opp en fartsdump i hver ende av tunnelen for å senke farten på bilistene.

— Men folk ble så kreative at de kjører utenom. Mange er redd for bilen sin og tror den blir ødelagt av å kjøre over dumpene. Men jeg har kjørt gjennom hele tunnelen i riktig fart, og det er ingen problem, sier han.

Politi på vakt

I forbindelse med opprustningen av tunnelen har veivesenet bedt politi, brannvesen og ambulansepersonell om å være ekstra på vakt.

— Ledningene som går til gassmåling og lignende kan ikke styres fra veitrafikksentralen mens vi jobber. Det er derfor tunnelen er stengt for gående og syklende, i tillegg til at vi har vifter i tunnelen. Dessuten virker mobiltelefonen helt gjennom, og vi har våre nødtelefoner i tunnelen, sier han.

Politiet uttalte til Fædrelandsvennen i går at de vil patruljere rundt Flekkerøytunnelen de nærmeste dagene og observere eventuell feil kjøring. De sier de også har fått tips om at folk kjører utenom humpene, og har vært ute på befaring.

— Vi setter opp skiltene, det er opp til politiet å følge dette opp videre, sier Martinsen.

Også politiet var i går på plass ved inngangen til Flekkerøytunnelen. Politibetjent Yngvar Udø var til stede for å måle folks fart i 30-sonen.

  • De fleste kjører fint, mellom 30 og 40. Det er verstingene som skal tas, sier Udø, før han stopper en blå golf som kjører i 54 kilometer i timen. Sjåføren får med seg 6500 kroner i bot og to prikker.

— Vi har fått litt klager om at folk kjører fort ved innkjørslene, derfor gjennomfører vi kontrollen nå, sier Udø.

Om at folk kjører på venstre siden av fartshumpen, har han dette å si:

— Folk ofrer livet for å spare fire sekunder. De vet ikke hvor farlig det er.

Politiet opplyser forøvrig at de kommer til å patruljere rundt Flekkerøytunnelen også de nærmeste dagene for å observere eventuell feil kjøring. Også politiet har mottatt tips om at folk kjører utenom humpene, og har fra før vært ute på befaring.

— Vi setter opp skiltene, det er opp til politiet å følge dette opp videre, sier Martinsen.