LYNGDAL: Fremskrittspartirepresentantens (22) innlegg falt ikke i smak hos enkelte elever ved Lyngdal videregående skole.

På vei ut til bilen etter skoledebatten i går formiddag ble FpU-eren slått rett i asfalten, angivelig av en tilhører av utenlandsk opprinnelse.

Opprørt

Formannen i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er opprørt.

– Det han fortalte meg, var at han hadde sagt, helt i tråd med vår politikk, at kriminelle utlendinger bør utvises. Han har ikke sagt noe som skulle foranledige en slik reaksjon, og dette hører ikke hjemme i vårt samfunn, tordner Trond Birkedal overfor Fædrelandsvennen.

Stemningen skal tidvis ha vært amper i salen under skoledebatten, og diskusjonen fortsatte etterpå. FpU-politikeren ble prikket på skulderen, for deretter å bli tildelt et hardt slag i ansiktet.

Opphovnet i ansiktet og med blåveis ble han kjørt til legevakten, hvor han mottok smertestillende. Han skal være preget av hendelsen, men i god fysisk form. Forholdet ble anmeldt og 22-åringen avga forklaring til politiet i Lyngdal.

Uholdbart

FpU-formannen frykter partiets mange unge debattanter nå vil kvie seg for å drive valgkamp.

– Dette er en situasjon vi ikke kan ha, at man skal være redd for å drive politikk. Derfor må gjerningsmannen, hvis han blir pågrepet, få en streng reaksjon, poengterer Birkedal.

Politiet opplyste sent i går kveld at gjerningsmannen ikke er pågrepet, og inntil videre er hans identitet ukjent.

Sirkus

Også FrPs generalsekretær, Geir Almåsvold Mo, er også sjokkert etter hendelsen. Han mener skoledebattene er i ferd med å utvikle seg til rene sirkus.

— Rapporter vi mottar tyder på at våre debattdeltagere omtrent blir sjikanert og forsøkt latterliggjort av både politiske motstandere og andre. At dette nå ender med at en av våre ungdomspolitikere blir slått ned er således et angrep på demokratiet og retten vi i vårt land har til å diskutere politiske saker, også innvandringspolitikk, sier han i et intervju på Fremskrittspartiets egne nettsider.

Mo håper og forutsetter at den som har gjort dette blir tiltalt og straffet for forholdet – og at alle partier i de gjenstående debatter bidrar til å holde debattene på et saklig nivå.

— Skoledebatter skal bidra til å øke elevenes politiske interesser og kunnskap. Ikke til vold, sier han.