LYNGDAL: Politikeren var på vei ut fra Lyngdal kulturhus etter debatten torsdag 30. august 2007. Han ble pirket på skulderen, snudde seg, og ble regelrett slått i bakken.

Gjerningsmannen løp fra stedet, men ble senere utpekt av et øyenvitne.

Ampert i salen

Ifølge dommen fra Lister tingrett ble han avhørt av politiet dagen etter voldsepisoden. Mannen, som da var 19 år, nektet for å ha slått ned politikeren. Han forklarte at han var til stede på kulturhuset under den politiske debatten, men at han ikke brydde seg om hva representanten fra Fremskrittspartiets ungdom sa.

Debatten i Lyngdal var ungdomspolitikerens første store offentlige debatt, og han uttalte selv i retten at han var uerfaren og meget nervøs. I ettertid har han innsett at han brukte enkelte uheldige formuleringer som kan ha medført at deler av hans budskap ble feiloppfattet.

Stemningen var tidvis amper i salen under debatten. Fpu-politikeren sa at han ville utvise kriminelle innvandrere, og uttrykte blant annet at svært mange asylsøkere er kriminelle, noe han i ettertid innser kunne oppleves som fremmedfiendtlig.

Etter voldsepisoden ble politikeren kjørt til legevakten med lett hjernerystelse.

Vold på Skalldyrfestivalen

Gjerningsmannen, som nå er bosatt i Tvedestrand, er av utenlandsk opprinnelse. Lister tingrett trodde ikke 20-åringen da han benektet at han aldri hadde vært i kontakt med politikeren, og la i stedet Fpu-eren og øyenvitnets forklaringer til grunn.

20-åringen må sone 30 dager i fengsel for volden etter debatten, samt for et voldstilfelle under Skalldyrfestivalen i Mandal to og en halv uke tidligere. Da skallet han en mann, for deretter å slå ham med knyttet hånd i ansiktet og sparke ham i hodet eller i siden.

Offeret, som var på vei fra festivalen til Sjøsanden camping hvor han overnattet, ble ikke påført alvolige skader.

— Ble kalt «pakkis»

Gjerningsmannen forklarte til politiet at foranledningen blant annet var at han ble kalt «pakkis». Offeret og to kamerater har imidlertid forklart at de ikke hadde noen grunn til å kalle ham «pakkis», siden det var ingenting som tilsa at han var av utenlandsk opprinnelse.

Retten trodde kameratene, og utelukket at det skjedde noen form for provokasjon i forkant av volden.

Straffen fra Lister tingrett er totalt på 75 dager fengsel, hvor 45 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Siden det er gått lang tid fra voldsepisodene til rettssaken, fikk mannen en større del av straffen som betinget.

20-åringen ble også i mai 2007 dømt for vold, og voldsepisodene i Lyngdal og Mandal skjedde i prøvetiden til denne dommen.