VENNESLA: — Personlig mener jeg at pastor Gunnar Jeppestøl er blitt en så stor belastning for Filadelfia Vennesla at han bør tekke seg fra stillingen. Han bør i det minste søke permisjon og tre tilbake fra stillingen mens granskningsutvalget fortsetter sitt arbeid.

Det sier Kristen Larsen kjent som leder for «opprørerne» i Filadelfia-menigheten på Vennesla til Fædrelandsvennen.

Lars Agnar Rosten som ledet det såkalte granskningsutvalget, sier at spørsmålet om permisjon for Jeppestøl under det videre arbeidet, ikke har vært noe tema i utvalget.

Vil fortsette

Gunnar Jeppestøl sier til Fædrelandsvennen at han forholder seg til den enstemmige anbefaling fra granskningsutvalget, som går ut på at han bør fortsette. Den innstillingen fikk solid oppslutning av menigheten onsdag kveld.

Lars Agnar Rosten sier at utvalget selvfølgelig har registrert at noen i menigheten har mistet tilliten til Gunnar Jeppestøl.

— Men det er vår faste overbevisning at dette gjelder et lite mindretall, mens det store flertall er fornøyd med både pastoren og den måten menigheten blir drevet på, sier Rosten.

— Men er forsoning avhengig av at Jeppestøl fortsetter som pastor?

— Noen slike vurderinger har ikke vi foretatt. Gjennom arbeidet vi har gjort, konstaterer vi at menigheten har en utfordring på det organisatoriske og administrative plan, blant annet med bakgrunn i at menigheten har vært gjennom en kraftig vekst de senere år. Det er også bakgrunnen for at utvalget har tilbudt seg å bistå menigheten med å finne gode løsninger på dette, sier Rosten.

Han legger til at det må bli opp til menigheten å bestemme hvem som skal inneha de ulike verv i menigheten. Det ønsker ikke et eksternt utvalg å ha noen mening om.

Flertall for granskning

Under avstemningen på menighetsmøtet onsdag, ble det solid flertall for at utvalget som har gransket forholdene i menigheten skal fortsette sitt arbeid. Vedtaket ble fattet med 174 mot 37 stemmer.

Kristen Larsen har en sterk fornemmelse av at mange av dem som stemte med flertallet, gjorde det fordi de har et sterkt håp om at denne prosessen skal føre til en konklusjon som innebærer at Gunnar Jeppestøl må trekke seg som pastor.

— Det blir feil å fremstille konflikten i Filadelfia som om det er et organisatorisk og administrativt problem. Dette dreier seg om moral og etikk, og om behandling av mennesker. Det er mange som opplever Jeppestøl som manipulatorisk i sin atferd, sier Larsen.

Han misliker også at Jeppestøl opplever vedtaket i onsdagens møte som en seier for seg. Larsen sier også at håpet om fred og forsoning i Filadelfia Vennesla, ikke må gjøres avhengig av en bestemt person.

— Forsoning kan finne sted uten at Gunnar Jeppestøl er pastor i menigheten, sier Kristen Larsen, og presiserer at han ikke har noe imot Jeppestøl. Det er saken dette dreier seg om.