KRISTIANSAND: — Nå har politiet bruk for meg. Det hadde ikke politimester Bjørn Hareide da han fratok meg politimyndigheten for to år siden, sier Wehus, vaktmann på Rutebilstasjonen siden 1975. Der, på sitt kontor, kan Wehus følge nær sagt alt som skjer i den tidvis sterkt kriminelt belastede bygningen. Kameraer følger til enhver tid folk som kommer og går fra sju vinkler.

I mange år har vaktmannen og hans observasjoner vært til uvurderlig hjelp for politiet.

Denne uken har politiet vært særlig interessert i filmene som viser hvem som var i området like etter det væpnede ranet av Handelsbanken tirsdag klokken 11.20. Men Nils Olaf Wehus har altså sagt nei. Han har likevel gått med på å brenne en cd fra tidspunktet mellom 11.15 og 12.00 sist tirsdag i tilfelle en rettslig kjennelse tvinger ham til å utlevere materialet.

- UHELDIG.

  • Selvsagt er det uheldig at vi ikke får denne kopien straks, sier etterforskningsleder Leif Vagle.

— Rutebilstasjonen ligger nær ransstedet. Dersom bankraneren var i dette området, kan det være viktig informasjon for oss, sier Vagle, som ikke ønsker å kommentere at vaktmannen er fratatt politimyndigheten.

Vagle legger til at tjenestemenn har hatt et utmerket samarbeid med Wehus i mange år.

Vaktmannen har selv sett gjennom film fra de aktuelle minuttene.

— Jeg kan ikke se at disse opptakene kan hjelpe etterforskerne med å oppklare ranet, sier han.

I 30 år gjorde Nils Olaf Wehus sin vaktmannjobb med såkalt begrenset politimyndighet.

— Det gjorde jobben min sikrere. Dessuten betød det at politiet prioriterte oppdrag hit.

DRAPSTRUET.

Det forhindret åpenbart ikke en serie ubehageligheter. Wehus sier han de første årene var i flere slagsmål daglig. I årenes løp er Rutebilstasjonen blitt bombetruet, han selv er blitt drapstruet og skallet, og han har sett narko bli kjøpt, solgt og brukt. Dertil har han vært politivitne i omtrent 150 rettssaker.

Han har kort sagt sett umåtelig mye trist.

Til hjelp i denne hverdagen har den begrensede politimyndigheten kommet godt med.

— Ikke minst for min egen sikkerhet. Jeg har vært en offentlig tjenestemann. Strafferammen for folk som gjør noe voldelig mot en slik, er høyere enn om man gjør noe mot andre, sier Wehus.

SOLID KROK.

Dessuten hadde han uniform, håndjern og batong. I det lille naborommet, som i dag er fylt av hittegods, hadde Wehus en solid krok i hjørnet. Til denne festet han syndere med håndjern til politiet kom og hentet dem.

Siden politimesteren fratok ham politimyndigheten, har vaktmannen latt seg førtidspensjonere og bare beholdt ti prosent av jobben.