KRISTIANSAND: Trude Lundberg (44) ble slått ned på byen denne helgen etter å ha hjulpet en venninne vekk fra en mann. Rett etterpå sperret mannen veien for henne og endte med å slå henne ned.

— Jeg er generelt forsiktig, de aller fleste menn er jo høflige og hyggelige, men en viss type menn er tydeligvis helt uskikket til å ferdes ute blant folk, sa en fortvilet Lundberg til fvn.no mandag. Hun sliter fortsatt med hodepine og ettervirkninger etter å ha blitt slått ned på byen.

Beklagelig - Vold er aldri løsningen, sier Bjørn Løvland i Reform ressurssenter for menn. Han hjelper mannlige voldsutøvere til å mestre aggresjon og sinne.

— Vold er et maktmiddel, og veldig ofte kommer volden som en reaksjon på avmakt. Det kan godt tenke at mannen som slo ned Lundberg brukte makt for å få kontroll over seg selv og situasjonen. For å veie opp mot avmakten tydde han til vold.

Løvland referer til en undersøkelse som ble gjort på oppdrag fra Amnesty og Reform tidligere i år:

— Undersøkelsen viser at tre av fire menn mener vold mot en kvinnelig partner aldri kan rettferdiggjøres, likevel legger mange menn hele eller deler av ansvaret over på kvinnen.

En av fire menn aksepterer vold som en mulig utgang på konflikten.

Menn må ta ansvar - Vi har sammen med Amnesty jobbet frem en kampanje der vi forteller menn at de må ta det hele og fulle ansvaret for sin egen voldsbruk, forteller han.

Løvland peker på at det kun er mannen selv som kan stanse sin egen hang til å bruke vold.

— Svært mange starter terapien med å si "hadde ikke hun gjort det, ville jeg ikke ha slått". Gjennom terapien kommer de selv til forståelsen av vold var deres eget valg, og at de er eneansvarlig for det valget, selv om det ble tatt uoverveid og i affekt.

Å ta ansvaret selv, er første skritt til å klare å snu adferden, påpeker Løvland.

Utrygge Det er mange årsaker til at menn blir voldelige, men felles for de alle er en mangel på trygghet:

— De som utøver vold, mangler en indre ressurs og bruker vold for å løse situasjoner. På våre sinneløsningskurs lærer vi menn at det går an å bruke andre typer midler, som kommunikasjon og timeout.

— Man skal ikke bli så forbanna at man bruker vold, da gjelder det å stanse litt opp og tenke over hva som skjer nå, "hva holder jeg på å bli forbanna over." Det er bedre å ta en god timeout istedet for å fortsette å hisse seg opp.

— Og hvis man presses opp i et hjørne, enten mentalt eller fysisk?

— Veldig mange bruker det som unnskyldning og vil konkludere med: "Du trenger meg opp i et hjørne, du er medansvarlig for handlingen, for at jeg slår".

Det får store konsekvenser, derfor er det så viktig å lære seg å mestre sitt eget sinne.

Bare menn selv Enkelte menn som kommer fra en oppvekst preget av utrygghet, enten de er krigsflyktninger eller i løpet av oppveksten og barndommen har opplevd traumatiske situasjoner, kan ha lett for å reagere med vold.

— De kommer til et nytt land med en ny kultur, og opplever en situasjon som minner den om de traumatiske hendelsene. De får et flashback som knytter den nåværende situasjonen opp mot det de har vært utsatt for tidligere, og reagerer deretter.

Løvland gjentar første bud for en voldsmann som ønsker å forandre seg:

— Ta ansvar for dine handlinger. Det er bare menn som kan stoppe menns atferd. Voldsbruk er uakseptabelt.

Reform ressurssenter for menn jobber med å:

Bistå menn som er i en vanskelig livssituasjon

Bidra til å bedre menns levekår og livskvalitet

Øke menns reelle valgmuligheter og bidra til å ivareta og utvikle mangfoldet i menns liv

Dokumentere og formidle kunnskap om menns livssituasjon