KRISTIANSAND: — Jeg holdt på med bakerutdannelse da jeg fikk allergi mot såpe og vaskemidler. Det var umulig for meg å fortsette med utdannelsen da. Legges teknisk tegning ned nå, er det andre gang jeg ufrivillig må avbryte et studium, sier Nancy Urevatn (27), elev ved VK1 teknisk tegning på Tangen videregående skole.

Bakgrunnen for frykten hennes er et høringsnotat som Vest-Agder fylkeskommune har sendt ut til samtlige videregående skoler i Vest-Agder om kurstilbudet ved de videregående skolene i Vest-Agder for skoleåret 2006/2007. Få søkere

I høringsnotatet foreslås det blant annet å legge ned faget teknisk tegning på Tangen på grunn av dårlige søkertall. Det betyr at elevene som nå går VK1 ikke får tatt siste året, og de får dermed ikke fullført sin påbegynte utdannelse. Også VK2 medier og kommunikasjon på Kvinesdal videregående skole og VK1 teknikk og industriell produksjon på Søgne videregående skole vurderes nedlagt.

— Vi er redd for å bli stående uten studieplass etter dette skoleåret, sier elev på teknisk tegning Carl Otto Zakariassen (28).

Tangen videregående er den eneste skolen i Agder-fylkene som tilbyr faget teknisk tegning.

— I høringsnotatet sies det ingenting om hva som vil skje med oss som er midt i utdannelsen. Vi er ni elever i klassen, og fem av oss er ikke rettighetselever. Det vil si at vi ikke kan kreve at fylket finner skoleplass til oss, sier Zakariassen.

Rett til opplæring

Ungdom som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring har lovfestet rett til den opplæringstiden som er fastsatt for fag i den videregående skolen. Hele retten må være brukt innen man fyller 24 år.

Per dags dato er det 14 videregående skoler i Norge som tilbyr opplæring i teknisk tegning. Den nærmeste til Kristiansand er Færder videregående skole i Tønsberg. Blir nedleggelsen gjennomført, vil det være mulig for fylkeskommunen å kjøpe skoleplasser ved en av disse skolene til de fire rettighetselevene. Dette har ikke de fem resterende elevene krav på.

Får ikke fullført

— Uansett om også vi uten rett hadde fått studieplass i en annen by, kunne jeg ikke reist. Jeg har to små barn og samboer med fast jobb her i byen. Blir linjen lagt ned, vil jeg derfor ha brukt mye tid og krefter på en utdannelse jeg ikke kan fullføre, beklager Nancy Urevatn.

Begrunnelsen for det foreløpige forslaget i høringsnotatet, for få søkere, har elevene liten forståelse for.

— Det er få søkere, men skal ikke grupper med færre elever ha like muligheter som alle andre? Vi fikk vite om høringsnotatet etter at søknadsfristen på andre studier gikk ut, og ingen av oss har søkt på noen andre linjer, sier en frustrert Carl Otto Zakariassen.

Ingen kommentar

Vest-Agder fylkeskommune ønsker ikke å kommentere denne saken i høringsnotatet spesifikt.

— Naturlig nok er ikke noe av det som står i høringsnotatet avgjort. Det er ute til høring hos skolene nå, og vi ønsker ikke å kommentere dette før et endelig forslag foreligger, sier Svein Bratberg, inntaksleder ved utdanningsavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune.

De videregående skolene har frist til 5. april med å svare på høringsnotatet. Det samme gjelder blant annet for NHO, LO og elevorganisasjonen.

Deres meninger vil vurderes opp mot høringsnotatet før eventuelle endringer gjøres av hovedutvalget for kultur og utdanning i fylkeskommunen. Det endelige svaret på hvordan kurstilbudet i fylket blir, skal avgjøres 4. mai.

Rektor ved Tangen videregående skole, Britt Hellum, håper tilbudet opprettholdes.

— Forslaget rammer jo elever som ikke får fullført sin utdannelse, og da særlig jenter. For de siste årene har det kommet stadig flere jenter på dette faget. Og det er en utdannelse som gir jobb etterpå, sier Hellum.