MOLDE: Det opplyser seksjonssjef Arne Olsen i Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) til NTB. Klagefristen er nå ute for de flestes vedkommende.

Det gjelder vindkraftutbyggingene som er planlagt på Fakken i Troms, Andmyran i Nordland, Nygårdsfjellet i Nordland, Tysvær i Rogaland og Lista i Vest-Agder.

Flere i kø

Norges Miljøvernforbund har klaget på samtlige fem konsesjoner. Stopp raseringen av kysten har klaget på alle unntatt vindparken i Tysvær i Rogaland. Det har kommet eller er bebudet klager fra fylkeskommunene i Nordland og Vest-Agder. I tillegg klager en rekke grunneiere i de aktuelle områdene.

NVE kan omgjøre gitte konsesjoner, men hvis vedtakene opprettholdes sendes sakene over til Olje- og energidepartementet.

Arne Olsen i NVE sier at en rekke nye vindkraftkonsesjoner skal behandles i nærmeste framtid. Først kommer seks prosjekter i Sunnhordland. Deretter kommer den store Havsul-utbyggingen på Mørekysten.

– Denne konsesjonsbehandlingen kan være ferdig før sommerferien. Senest vil den være klar til august-september, sier Olsen.

Havsul

Havsul-utbyggingen er svært omstridt. Ikke minst gjelder dette Havsul IV på Hustadvika ved Atlanterhavsveien. De tre vindanleggene får til sammen 334 vindturbiner i havet, og blir det største i verden målt i produsert energi. Havsul skal produsere nok strøm til å forsyne en halv million mennesker, ifølge daglig leder i selskapet Havgul, Harald Dirdal.

– Vi avventer nå konsesjonsbehandlingen for de tre Havsul-områdene, sier Dirdal til NTB.

Havsul II blir det største av de tre vindkraftanleggene. Selskapet Havgul har inngått et samarbeid med Tafjord Kraft om utviklingen av dette 800 MW-anlegget. Havsul II vil alene gi 2,2 milliarder kilowattimer årlig kraftproduksjon. Tafjord Kraft produserer i dag bare litt over halvparten av dette i form av vannkraft.

– Mangelfullt

Organisasjonen Stopp rasering av kysten ble skapt som en følge av Havsul-utbyggingen, men har engasjert seg også i forhold til andre vindkraftanlegg langs kysten. Organisasjonen har nå etablert lokallag langs kysten, og har anket fire av de fem vindkraftkonsesjoner som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tildelte like før jul.

– Det er snakk om det største inngrep i norsk kystlandskap noensinne og dokumentasjonen er til dels både mangelfull og manglende, sier leder Hallvard Slettevoll i Stopp rasering av kysten.

Han mener at det ikke er foretatt kvalifiserte landskapsanalyser. Spesielle landskapskvaliteter er ikke beskrevet, og dermed ikke tatt hensyn til.

– Konsesjonstildelingene innebærer flere brudd på den Europeiske Landskapskonvensjonen som Norge har ratifisert, sier Slettevoll.