KRISTIANSAND: — Jeg er svært lettet og svært glad for å bli trodd. Jeg forsøker nå å se framover, sier kvinnen til fvn.no gjennom sin bistandsadvokat Svein Kristian Haanes.

Fredag formiddag ble en 41 år gammel imam dømt til to år og ni måneder ubetinget fengsel for voldtekt av den 30 år gamle kvinnen. Voldtekten fant sted i et naborom til moskeen på det islamske senteret i Kongensgate i Kristiansand 31. oktober 2004. — De to årene som er gått siden voldtekten har hun hatt det fryktelig tøft. Ved flere anledninger har hun også vært innlagt i psykiatrien, sier Haanes.

Imamen reagerer

Kvinnen skal den aktuelle kvelden ha stått utenfor et utested i sentrum da imamen kom bort til henne og tilbudte trøst og te. Sammen gikk de til det islamske senteret, hvor mannen ifølge dommen fra Agder lagmannsrett befølte hennes bryst samtidig som han forsøkte å kysse henne. Deretter tok han tak i hennes ben og dro av henne bukse og truse.

Kvinnen prøvde å dytte ham bort, men var ute av stand til å yte tilstrekkelig motstand, heter det i dommen.

— Min klient reagerer på at han ikke er blitt trodd og er naturlig nok svært skuffet, sier advokat Ben Fegran, som er forsvarer for imamen.

I tillegg til fengselsstraffen, må han betale 125.000 kroner i oppreisning til den 30 år gamle kvinnen.

— Dommen er noe strengere enn den fra tingretten, forteller Fegran.

Lagmannsretten fant det skjerpende at mannen som imam og sjelesørger burde hatt innsikt i kvinnens sårbare situasjon. Hun var beruset, forvirret, redd og gråt hele tiden, ifølge dommen. Voldtekten ble i tillegg gjennomført uten kondom og med sædutløsning, noe som retten mener er klart straffeskjerpende.

— Jeg håper at min klient nå klarer å komme videre med livet sitt, sier Haanes.

Vurderer anke

Ben Fegran vil nå sammen med sin klient vurdere om de skal anke saken til Høyesterett. For at en sak skal bli tatt opp til behandling i Høyesterett, må den oppfylle ett av tre følgende kriterier:

1. Feil i saksbehandlingen

2. Gal straffeutmåling

3. Feil lovanvendelse

— Vi har en frist på 14 dager, og jeg vil snakke med min klient om dette over helgen, sier Fegran til fvn.no.

Den dømte 41-åringen har bodd i Norge i 20 og har jobbet som både imam og lærer. Mannen fra Østlandet var på besøk som gjeste-imam i Det muslimske trossamfunnet i Kristiansand, og var innlosjert i deres lokaler da voldtekten skjedde.

Saken ble først henlagt på grunn av bevisets stilling av statsadvokaten i Agder, men kvinnens advokat påklaget avgjørelsen og Riksadvokaten beordret gjenopptakelse. I februar i år ble imamen dømt til to år og seks måneder fengsel og en oppreisning på 100.000 kroner i Kristiansand tingrett. Han anket umiddelbart saken, men fredag ble han funnet skyldig også i lagmannsretten.