Den siktede 15-åringen dro hjem etter drapet på Lund. Dagen etter var han på Karuss skole som vanlig. Senere på kvelden tilsto han drapene i avhør. Den siktede 15-åringen dro hjem etter drapet på Lund. Dagen etter var han på Karuss skole som vanlig. Senere på kvelden tilsto han drapene i avhør. Foto: NTB Scanpix

Var på skolen etter drapet

Den drapssiktede 15-åringen var på skolen dagen etter dobbeltdrapet på Lund. Senere på kvelden tilsto han drapene i avhør hos politiet.

KRISTIANSAND: Ved 21-tiden tirsdag kveld erkjente den 15 år gamle gutten at det var han som knivstakk Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ved Wilds minne skole rundt klokka 16 dagen i forveien.

Tirsdag morgen var 15-åringen på skolen som vanlig. Det får Fædrelandsvennen bekreftet fra politiet og flere kilder tilknyttet skolen. Politiet bekrefter også at 15-åringen på et tidspunkt etter drapet, dro hjem.

Se politiets pressekonferansen torsdag ettermiddag:

Kniven han selv har sagt var drapsvåpenet ble ifølge politiet funnet relativt langt unna åstedet.

Mens 15-åringen var på skolen tirsdag jobbet politiet intenst med å spore opp den da ukjente gjerningspersonen.

Tok bussen sammen

Ved å undersøke overvåkningsbilder fant politiet ut at 15-åringen tok samme buss som den avdøde 14-åringen. Bildene skal ha vist at de gikk av på samme busstopp i Marviksveien. Åstedet ligger bare noen hundre meter fra busstoppet.

Hvor guttene var på vei og hva som utløste drapet er uklart, men alt tyder på at Tone Ilebekk (48) ble et tilfeldig offer mens hun var ute for å lufte hunden.

Etter drapet har det fylt seg opp med lys og blomster utenfor Wilds minne skole. Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble mandag funnet knivstukket på skolens område. Foto: Bjelland, Kjartan

Advokat Kristine Eide, som bistår familien til Jakob Hassan, opplyser at familien ikke vet hva 14-åringen skulle da han dro til Lund denne ettermiddagen.

– Vet de hvem den siktede er?

– De har ikke hørt om ham eller truffet ham. Så han er helt ukjent for dem, sier Eide til Fædrelandsvennen.

Hun legger til at foreldrene og resten av familien til Jakob Hassan har stor medfølelse med Ilebekks familie.

– Det ser ut som hun ble drept da hun forsøkte å hjelpe sønnen deres. Det gjør det ekstra smertefullt for dem. De føler veldig med hennes etterlatte, sier Eide.

Ble innkalt som vitne

Tirsdag kveld, et døgn etter drapet, ble 15-åringen innkalt til avhør som vitne. Ifølge VG hadde han da på seg klær med spor av blod. Underveis i avhøret ble 15-åringen siktet for drapene, og tilsto da umiddelbart.

Under en pressekonferansen torsdag avviste kriminalsjef Terje Kaddeberg Skaar at politiet hadde noen mistanke til 15-åringen da han ble kalt inn til avhør.

– Da hadde han hatt status som mistenkt og ikke som vitne, sa Kaddeberg Skaar under pressekonferansen.

Sorg og fortvilelse

Onsdag ble 15-åringens medelever ved Karuss skole informert om at den drapssiktede gutten var elev ved skolen.

Beskjeden ble mottatt med sorg og fortvilelse. Andre kilder som kjenner 15-åringen sier det samme.

15-åringen har foreløpig ikke sagt noe om hvorfor han drepte gutten og kvinnen. Ifølge politiet har han forklart seg detaljert om drapshandlingen og han skal også ha hjulpet politiet med å finne kniven han brukte.

«Siktede har vært samarbeidsvillig med politiet og han har forklart hvor han har lagt fra seg det han selv utpeker som drapsvåpenet», skrev Agder politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Politiet har også funnet biologiske spor som knytter 15-åringen til drapshandlingen.

Overnattet på sykehus

15-åringen var ifølge sin forsvarer sterkt preget etter avhøret tirsdag kveld. Han tilbrakte natten på psykiatrisk avdeling på sykehuset, men ble skrevet ut neste formiddag. Han er nå sendt til Bjørgvin fengsel i Bergen, som har en egen avdeling for lovbrytere mellom 15 og 18 år.

Ifølge forsvarer Svein Kjetil Stallemo er det lagt opp til at 15-åringen vil bli avhørt på nytt i neste uke.

Den avdøde 14-åringen og den siktede 15-åringen skal tilhøre samme omgangskrets, men det er uklart hvor godt de kjente hverandre.

Åstedet ligger i et område som er godt kjent for mange tenåringsforeldre på Lund. Flere personer Fædrelandsvennen har snakket med forteller at ballbingen ved Wilds Minne skole er kjent som et «hengested» for ungdom fra flere deler av byen.

Like i nærheten ligger Lund fritidsklubb og Bertesbukta, som også er et kjent samlingssted for ungdom.